Назад

Изследване на източниците на замърсяване на въздуха в столицата

29.10.2020 г., с. 9

 

Изследване на източниците на замърсяване на въздуха в столицата

Облагородяват кални градинки с 1,2 млн. лева

25% от ФПЧ идват от развалени тревни площи, категорични са от НИМХ

Общината с повече средства за миене на улици

 

Облагородяването на 73 „кални точки“ - зелени площи, които се използват за паркиране в столицата, започва от тази година. Бюджетът на новата програма на Столичната община е около 1,2 млн. лв. и средствата се получават от районните, които имат проекти. Сред тях са „Овча купел“, „Красна поляна“ и „Надежда“. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представянето на „Изследване и определяне на приноса на различни източници за замърсяване с фини прахови частици в град София на база изследване на химическия им състав и прилагане на рецепторни модели“. То е направено от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) по искане на Столичната община и с подкрепата на Министерството на образованието и обхваща периода януари 2019 г. до февруари 2020 г.

Качеството на въздуха и борбата със замърсяването остават приоритет за Столична община, увери Фандъкова при представянето на данните, заедно с директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Резултатите показват, че от паркирането в кални площи идват 25% от общото съдържание на ФПЧ във въздуха в София. „Вторият източник е изгаряне на био маса дървесина - 23%. Третият е външни източници от града на ФПЧ от други места. Изгарянето на въглища, транспорт - 9%, индустрия - 4% в околностите. ФПЧ от топлоцентрали на газ - 4% и други източници, които са неиндентифицирани, но те са под 1%“, коментира проф. Брънзов.

„Това са пространства, които трябва да се оградят. Включват озеленяване, създаване на паркинги с настилки, затревяване, ограждения и засаждане на дървета. Програмата е разработена на базата на пилотни проекти, които дадоха резултати“, обясни повече за новата програма Фандъкова.