Назад

Изложба разказва за изтъкнати дами на София и показва творби, посветени на столицата


 14.08.2020 г., с. 16

 

Изложба разказва за изтъкнати дами на София и показва творби, посветени на столицата

 

Сред експонати от постоянната експозиция и в Централното фоайе Регионалният исторически музей - София представя първата част от изложбата "История помежду". Откриването бе на 13 август и ще продължи до края на септември.

"История помежду" е проект на фондация "Изкуство - дела и документи", обясни Ерина Кръстева от музея. Предвидени са две последователни изложби през август - септември и октомври - ноември. Експозицията е многокомпонентна.

В "Жените на София" се разказват истории за фамилията Стоянович. Фокусът е върху четири дами, чиято съдба се преплита с тази на изтъкнати личности.

През септември към дамската плеяда се включва и разказ за Магдалина Станчева - известен софийски археолог. Тя дълги години работи именно в Регионалния исторически музей - София и прави много от разкритията за столицата в исторически и цивилизационен контекст. "Историята като образ" с изложбата "Фрагменти" е другият компонент от временната експозиция, с творби на съвременни артисти, посветени на различни аспекти от историята на София. Част от тях са работили по проекти, свързани с периода след 1944 г.

Разказите за "Жените на София" са дело на Димитър Стоянович. Участници във "фрагменти" са: Стела Василева, Наталия Ленц, Ивана Ненчева, Радостин Седевчев, Георги Тенев и Красимир Терзиев. Куратор на изложбата е Весела Ножарова.