Назад

Изкъртиха павета за над 4 бона

04.09.2020 г., с. 3
 

Изкъртиха павета за над 4 бона
 

Изкъртените павета по време на протестите в триъгълника на властта в сряда са на стойност 4200 лв.

От общината съобщиха, че при проверка на щетите от вандалските прояви са установени около 6 кв. м изкъртени жълти павета, а по-късно зам.-кметът по културата на София уточни, че цената на квадратен метър е 700 лв.

Освен паветата по време на демонстрациите са изкъртени и счупени тротоарни плочи и бордюри. На място е намерен изваден пътен знак и е установен липсващ капак на отводнителни шахти около куполите на Ларгото. „На парапета при подлеза на президентството липсват облицовъчни плочи и решетка от английския двор на президентството. Две от вратите на сградата на Народното събрание са със счупени стъкла“, отича от кметството.

Общината съвместно със СДВР започнаха да издирват гражданите, които са отговорни за случилото се. „Жълтите павета на София са със статут на културна ценност и увреждането им подлежи на санкция по Закона за културното наследство. За 2 септември 2020 г. от Столична община са издадени три съгласувателни писма за провеждане на протестни действия в района. Съгласно Закона за събранията организаторите им носят отговорност за причинените вреди по време на провеждане на събитията и са длъжни да осигурят почистване на мястото след края на мероприятието", обясняват от „Московска“ 33.