Назад

Изграждат 3 км велоалея

03.07.2020 г., с. 5

 

Изграждат 3 км велоалея

София със "зелен" път по стари жп линии от гара "Пионер" до "Слатина"

Строят градина в зеленината

 

Зелено пространство за колоездачи и пешеходци ще бъде изградено между гара "Пионер" и столичния квартал "Слатина". Идеята е да бъде изградено на мястото на старите релси, които с годините са се превърнали в бурениви пространства, с което ще бъдат облагородени. Проектът за подробния устройствен план на Зеления ринг бе представен от кмета на София Йорданка Фандъкова и главния ахритект Здравко Здравков.

Фандъкова обяви, че теренът от "Слатина" до гара "Пионер" е собственост на НКЖИ и оттам са поискали подробен устройствен план, за да го прехвърлят на кметството.  Цялата територия е 67 000 квадратни метра, а зелените площи за обществено ползване ще бъдат 32 742 квадратни метра. "В проекта сме заложили изграждане на линеен парк, по цялото протежения да има велоалея, както и пешеходни пътеки. Целта е да изградим добро зелено пространство, което да бъде алтернатива за придвижване на софиянци", каза градоначалникът.

Главният ахритект обясни, че трасето е безпосно и са демонтирани старите жп линии. Предвидени са 30 хиляди квадратни метра допълнително озаленяване и над 3 км велоалеи.

Здравков съобщи, че имат идея да изградят и детска градина до гара "Пионер". "Частта до гара "Пионер" да се направи детски комбинат – детски заведения и детска ясла. Да дадем възмоност в такива по-малки терени да се изграждат детски градини, с което ще се помогне за решаване на проблема с липсващите места за децата, които живеят в кваратала. Това ще е възможно, ако се приемат предложенията ни за промени в изискванията за строителство на детски градини. Надявам се това да се случи до края на юли", обясни Здравков.

Преди месец стана ясно, че Фандъкова ще настоява за промени в наредби с цел облекчване на изискванията за строеж на детски градини.

Предстои да се обяви процедура за изработка на идеен проект, който да включи и осветление, джобове за сядане и др. Освен това в терените, в които НКЖИ ще си запазва собствеността, се предвижда да има обекти за обществено обслужване като кафенета и малки магазинчета. Според Фандъкова реализацията на проекта може да започне през 2022 г.