Назад

Италианка води Софийската филхармония в концерта "La Dolce Vita"


07.07.2021 г., с. 13

 

Италианка води Софийската филхармония в концерта "La Dolce Vita"

 

Италианската маестра Джанна Фрата застава начело на националния оркестър на 8 юли от 20 ч. в Парк-театър "Борисова градина". В първия концерт от летния сезон на Софийската филхармония ще звучи италианска филмова музика от всепризнатите гении Нино Рота и Енио Мориконе, научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, реклама и връзки с медиите на Софийската филхармония. Концертът, посветен на 100-годишнината на Федерико Фелини, имаше огромен успех през ноември 2020 г., а зала "България" не можа да побере желаещите да се насладят на музиката, спомогнала за успеха на култови филми като "Сладък живот", "Амаркорд", "Гепардът", "Осем и половина", "Ново кино "Парадизо" и др. Летният сезон на Софийската филхармония "Споделете музиката" е подкрепен от Столичната община и е част от Културния календар на София.

Джанна Фрата е сред най-известните диригенти на Италия. Завършва музикалната консерватория "Николо Пичини" в Бари с пълно отличие по пиано, композиция и дирижиране. След това участва в диригентските курсове в Академия Киджана в Сиена и е удостоена с почетна грамота. Диригентският й дебют е през 1998 г. с балета "Пулчинела" на Стравински. Оттогава Джанна редовно дирижира симфоничен и оперен репертоар с престижни оркестри; музицира с най-големите изпълнители на международната сцена.

Фрата е дирижирала най-значимите заглавия в симфоничния и оперния репертоар. Особено високо оценени от критиката са последните ѝ спектакли на "Набуко" от Верди (режисьор Пиерлуиджи Пици), "Момичето от Златния Запад" на Пучини (режисьор Ренцо Джакчиери) и триптиха на Пучини, спечелил наградата за най-добра южнокорейска оперна постановка през 2015 г.

Освен музикално образование, Джанна Фрата е завършила и право. Бивш гостуващ професор в Университета Суншин в Сеул (Корея), тя е председател на катедрата по композиция в "Умберто Джордано" във Фоджа; провежда лекции и майсторски класове в много университети по света. Има многобройни записи, главен герой е на документални филми и репортажи, които описват дейността й. На 7 март 2009 г. е отличена с титлата "Рицар на Италианската република" за международните си постижения като пианистка и диригентка. Последните новини са, че е назначена за артистичен директор на Сицилианския симфоничен оркестър.