Назад

Историческата част на парка ще бъде обновена с 20,5 млн. лв.

23.10.2020 г., с. 6

 

Историческата част на парка ще бъде обновена с 20,5 млн. лв.

Възстановяват скулптури по архивни снимки в Борисовата градина

 

Чешмата с мечката и пингвините, фигурата на къпещото се момиче, жеравите в езерото с патиците -скулпторите, с които са израснали хиляди столичани, ще бъдат възстановени по архивни снимки. Това е част от проекта за обновяване на историческата част на парка на стойност 11,7 млн. лв., одобрен от Столичния общински съвет. Кметството ще кандидатства за европейско финансиране в размер на 8,8 млн. лв.

Проектът включва възстановителни дейности в историческата част на парка - площта, заключена между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, алея „Яворов“, бул. „Цариградско шосе“, къпалнята „Мария-Луиза“ и стадион „Българска армия“. Всички дейности са съобразени със статута на парка като резерват и се съгласуват с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Пътеките, предвидени за ремонт, не са били обновявани от създаването на парка, уточняват от „Московска“ 33. Проектът придвижа възстановяване в автентичен вид само на съществуващи елементи на парка. Сградата на обществената тоалетна между читалнята и заведението „Маймунарника“ също ще бъде обновена. Предвижда се и обновяване на Езерото с лилиите, Алпинеума, както и на намиращите се в пространството чешми. Ще бъдат възстановени пластики и скулптурни фигури, ще бъде изградено алейно осветление, видеонаблюдение, както и ВиК мрежа и поливна система. Ремонтните дейности ще се извършват поетапно.