Назад

Искат задължителна застраховка за жилищата

15.04.2019 г., стр. 8

С предложения на граждани за промени в Закона за етажната собственост

Да ти спират тока, ако не платиш за входа, искат съседи

Общината да слага камери около блока при поискване, настояват домоуправители

НАТАЛИЯ МАЛЧЕВА

Застраховката на жилищата отново да стане задължителна, както преди 1990 г. Това предлагат в предложенията си за промени в Закона за етажната собственост граждани. Исканията им са публикувани на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според СД. е задължително да бъде създаден „застрахователен пул" за имоти, в който да  бъдат застраховани както общите части, така и индивидуалните имоти срещу бедствия и аварии. За да е по джоба на всички годишната вноска да е в размер от 1 промил от данъчната оценка на имота. При стойност на имота от 100 000 лв. годишната вноска, която ще плаща собственика ще е 10 лева. Така при пожар или земетресение имотите ще са защитени, разяснява идеята си гражданина.

Най-големият проблем при отношенията в етажната собственост е събиране на таксите за входа, за пореден път доказват мненията на гражданите. За да се справят с недобросъвестни съседи се предлагат дори невъзможни варианти като този да се заплаща сумата за ремонти и текуща поддръжка на общите части заедно със сметката за ток. Ако пък комшията не я плати до месец да му се спира електричеството у дома, предлагат пострадалите от недобросъвестния съкооператори.

За да се спре хвърлянето на боклуци около входа или повреждането на паркиралите около него автомобили при искане от страна на етажната собственост да се поставят камери около сградата от общината, за да се залавят нарушителите, искат още съседи. Според тях институцията трябва да има срок от 1 месец, за да монтира уредите.

Гражданите настояват и общините да стимулират примерните етажни собствености. В случай, че входовете и градинките около блока са поддържани изрядно, да се освобождават собствениците от местни данъци за определен период от време, предлагат комшии.

Спорове пораждат и таксите, които трябва да се плащат за деца над 6 години и за кучета. Според едни за домашните любимци трябва да се брои поне 10-кратна такса или минимум 100 лева на месец. Други са категорични, че децата цапат повече и идеята е безумна. Според трети трябва да има различни такси според теглото и големината на животните. А четвърти са категорични, че блоковете не са място за отглеждане на кучета, ако за това няма писмено съгласие от страна на всички съседи.

Част от гражданите се оплакват, че при смесена собственост никой от общината не плаща таксите, определени от етажната собственост, въпреки че в нея има и общински домове.