Назад

Ирен Кривошиева прави подписка за паметник на Стефан Данаилов


17.02.2021 г., с. 32

 

Ирен Кривошиева прави подписка за паметник на Стефан Данаилов

Идеята е на сина ми Владимир Данаилов, казва актрисата

 

Ще има ли паметник на Стефан Данаилов, чиято сянка е вградена в Народния театър?

Това пита актрисата Ирен Кривошиева и от година (малко след кончината му) подема кампания за неговото увековечаване пред сградата, в която той играе големи роли с години. Тя упорито работи с кметството и други институции, от които зависи поставянето на такъв постамент.

Идеята е нейна и на сина на актьора - Владимир Данаилов, който беше до баща си в последните му трудни дни. Стана и негов наследник. Кривошиева е оставила подписката за инициативата на директора на Народния театър Мариус Донкин. Търси подкрепата на кмета на София Йорданка Фандъкова. (Пред НТ има бюст-паметник на Григор Вачков, който е инициатива на негови близки, пред дома на Стоянка Мутафова има паметна плоча, но НТ няма нищо общо - б. р)

„Мястото му е пред Народния театър! Заслужава паметник като многопластов артист - политик, баща, съпруг, във всяка посока събира цялото си сърце“, казва Кривошиева и си представя паметника му като огън към небето. Има наум кой да е неговият автор.

„Знам за идеята на Ирен Кривошиева. Аз имам незабравими мигове на сцената със Стефан Данаилов - особено в „Енигматични вариации“ на Ерик-Еманюел Шмит - най-добрата пиеса за любовта. Обичам го, но ще се въздържа да коментирам тази идея. Не трябва да има паметник на отделен актьор - те са много и все ще забравим някой достоен, а пред НТ ще заприлича на „Пер Лашез“. Нужен ни е паметник на българския дух. Високо! Някъде на планината. На Витоша. И Стефан ще е там, там ще е неговият дух“, каза директорът на Народния театър Мариус Донкин.