Назад

Идея на Столичната община

28.05.2020 г., с. 6

Идея на Столичната община

Забавачки в София - на партерни и първи етажи

Йорданка Фандъкова обяви, че ще подготви законови промени, за да се улесни строителството на детски градини

 

Да има възможност детски градини да се строят на партерни и първи в гъстонаселени райони в столицата. Това ще е част от законовите промени и промени в нормативни уредби, върху които работи Столичната община, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя инспектира строежа на нова детска градина в Нови Искър.

„Ще подготвим законови промени и промени в нормативни уредби, защото с мащабното строителство, чрез което построихме над 100 нови сгради на детски градини, се изправяме пред ситуация, в която всички терени, които бяха подходящи в съществуващото законодателство, вече са усвоени или предстои тази и следващата година да усвоим. Говорим по тази тема отдавна, търсим решения и вече имаме готови предложения, които ще внесем в съответните министерства и ще настояваме да бъдат приети, за да бъдат облекчени условията за строителство на терени", посочи Фандъкова.

По думите й бизнесът поставя въпроси и е готов да инвестира в детски градини в офис сгради, а тези промени щели да позволят да се напредне чувствително.

„Само за тази година са предвидени 30 млн. лева общински средства за строителство на детски градини и училища. За мен децата са най-важни. Ако трябва, ще караме с повече дупки, но децата трябва да има къде да учат", допълни Фандъкова.

В момента се нови сгради на 10 детски градини и предстои да започнат още две, едната от тях още следващия месец. „Това е градината в „Манастирски ливади", за която вече има избран изпълнител и се подготвя строителната площадка. Строят се градини в „Нови Искър", „Лозенец", „Дружба", „Люлин", „Овча купел", „Владая", „Подуяне", „Изгрев" и „Илинден", съобщи още кметът на София.