Назад

И Варна затваря дискотеките, но от петък, в Пловдив още 10 дни толеранс

27.10.2020 г., с. 3

 

И Варна затваря дискотеките, но от петък, в Пловдив още 10 дни толеранс

София вече с Медицински съвет, ще препоръчва мерки на Щаба

 

Дискотеките и нощните заведения във Варна ще бъдат затворени за две седмици от 30 октомври, а в Пловдив дават още 10 дни толеранс.

Ако случаите на коронавирус продължат да се увеличават в следващите дни, нощните заведения може да бъдат затворени и по-рано, обясни областният на Варна Стоян Пасев.

Културните мероприятия на закрито в морската столица ще се провеждат при 30% от общия капацитет на помещенията, а посетителите трябва да спазват 2 м дистанция. Спортните състезания на закрито ще бъдат без публика, а на открито - при 50% капацитет на съоръженията. Затварят и пенсионерските клубове.

Нощните заведения в Пловдив и региона обаче ще работят. „Даваме още 10 дни толеранс, след това преминаваме към санкции, глоби и затваряне на тези, които не спазват мерките. Ако затворим нощните заведения, които са 5-6 в Пловдив, клиентите им ще се преместят в ресторантите“, обясни областният управител Дани Каназирева. Към крайната мярка ще се пристъпи, ако след седмица ситуацията се влоши.

Въпреки че дискотеки, барове, сватби и кръщенета са забранени за 10 дни, вчера в Сливен имаше празнична програма за деня на града. „Призовавам гражданите да бъдат отговорни, за да продължим да работим, да обучаваме децата си, да помагаме на възрастните и нуждаещите се и да запазим здравните специалисти и лекарите, без които не можем“, каза пред bTV областният управител Чавдар Божурски.

В червената зона с над 120 заразени на 100 хил. население от миналата седмица са София, Сливен, Шумен, Търговище, Габрово и Благоевград, където нощните заведения са затворени. Вчера и Русе и Монтана влязоха в червената зона.

В София вече Медицински експертен съвет ще препоръчва действията на местния Щаб. Той е сформиран от кмета Йорданка Фандъкова и в него влизат епидемиолози, микробиолози, пулмолози от общинското здравеопазване. В трите общински болници с COVID отделения се лекуват 70 души. Всички медици вчера настояли за засилване на контрола при приемане в болница чрез бързи антигенни тестове. Те препоръчват преминаването към онлайн обучение да става на отделни паралелки или отделни училища, в които има даден процент положителни ученици.