Назад

И София с Координационен център - ще разпределя по болници съмнителни за вируса

02.09.2020 г., с. 6
 

И София с Координационен център - ще разпределя по болници съмнителни за вируса
 

След Варна и в столицата заработи Координационен център, в който екип от специалисти ще определя състоянието на пациенти, съмнителни за коронавирус, и ще ги насочва към подходящата болница.

От 20 ч във вторник вечерта всяка линейка на спешна помощ, която по преценка на екипа кара пациент със симптоми, вече потегля първо към центъра, който е в Инфекциозна болница. Този принцип обаче няма да важи за случаите, когато болният се нуждае от спешна реанимация.

На място в центъра екип от специалисти, включително епидемиолог, ще преглеждат, правят PCR тест и кръвни изследвания, чрез които да преценят състоянието. Резултатите от теста ще излизат на следващия ден, като през това време пациентите ще бъдат настанени в буферна зона, която засега ще бъде на втория етаж над центъра.

След оценка на състоянието им пациентите ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за лечение у дома. Съдействие с експертиза на работещите в центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница. По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени медицински грижи, включително и диагностика, обясни директорът на РЗИ -София, д-р Данчо Пенчев.

Цялата Инфекциозна болница разполага с 60 легла, като в момента са заети 12, допълни той. Останалите са на разположение на насочени от центъра пациенти. На този етап центърът ще работи само с линейките на спешна помощ. На следващ може да се приемат и пациенти, които пристигат сами, както и насочени от личните си лекари.