Назад

И пo-малките ученици може да учат онлайн

29.10.2020 г., с. 18

 

Фандъкова: Не се налага затваряне на градините

 

Много е вероятно и малките ученици да преминат към дистанционно обучение временно заради пандемията. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„При тях процесът на дистанционното обучение е много по-труден и влияе на качеството, но данните ще покажат дали ще се наложи", уточни Кунчев. Здравните власти решиха гимназистите и студентите да минават на онлайн уроци от днес.

Много е вероятно да бъде удължена извънредната епидемична обстановка, но въвеждането на вечерен част в Българя не се обмисля. Мерките, които сега действат ще бъдат удължени, ако не успеем да пречупим кривата на заболеваемостта, уточни още той.

Според главния държавен здравен инспектор праг, при които да се налагат още мерки на национално ниво няма как да има. „Няма такъв праг и няма как да има за ново заболяване. Има за заболявания, които познаваме - при грипа, например, имаме точни математически модели. Но при заболяване, което познаваме от 8 месеца и не спира да ни изненадва, това няма как да стане", каза той.

Не се налага затваряне на детските градини в столицата, заяви пък столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея към момента няма нужда от налагането на допълнителни мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус.

„Преминаването към дистанционно обучение трябва да се случи внимателно. В детските градини това е изключително неудобство за родителите, но ще реагираме спрямо ситуацията към днешна дата. Разбира се, ако тенденцията за повишаване продължи, вероятно ще се налага в последствие да се минава на дистанционно обучение и други ученици. Лично аз смятам, че това трябва да бъде внимателно и постепенно, защото при малките ученици присъствената форма е особено важна", отбеляза Фандъкова, цитирана от БНР.