Назад

И "Центърът за градска мобилност" ще глобява за неправилно паркиране в София


30.09.2020 г., с. 10

 

И "Центърът за градска мобилност" ще глобява за неправилно паркиране в София

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

От средата на октомври екипи на "Центъра за градска мобилност" също ще поставят фишове на неправилно паркирани автомобили в София.

В момента с тази дейност се занимават екипи на Столичния инспекторат и на Общинска полиция, а ЦГМ се отзовава на сигнали, когато автомобилите препречват пътя на кръстовище например или са спрели пред гараж и трябва да бъдат репатрирани от паяк.

„Екипите вече се обучават да работят с новата система. Те ще са оборудвани с таблети и мобилни принтери. Имаме достъп до данни на ГРАО и КАТ. При нарушение в системата се въвежда само регистрационният номер на колата, фишовете ще са в 3 екземпляра - един ще се изпраща на собственика на автомобила, а другите два екземпляра ще се съхраняват в ЦГМ. На колата ще се поставя уведомление за констатираното нарушение, като на него няма да има лични данни. Ще бъдат описани видът на нарушението, номерът на фиша, регистрационният номер на колата и начинът на плащане. Няма да лепим стикери по колите, а ще поставяме уведомленията на предното стъкло“, обясни пред „24 часа“ председателят на съвета на директорите на ЦГМ Никола Рогачев.

Приходите от събраните санкции ще постъпват в бюджета на Столичната община.

Фишовете ще се съставят за нарушения по Закона за движение по пътищата. Става дума за коли, които са паркирани върху зелени площи, тротоари, пречат на движението на градския транспорт, спрени са върху трамвайните релси и т.н. Проверки ще се правят в целия град, включително и в рамките на синята и зелената зона за паркиране.

„Работим по този проект от февруари месец. Не може да се паркира по тротоари и да се пречи на преминаването на майки с детски колички например или да се затруднява движението на градския транспорт. Същевременно няма как да поставим антипаркинг колчета в цяла София. Не можем само да се заграждаме, а трябва да се дисциплинираме. Това е и целта на тази дейност - да дисциплинира шофьорите да спазват правилата“.