Назад

Хиляди тичаха и караха колело в София

15.04.2019 г., стр. 19

В ИНИЦИАТИВА ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ

Общо 1023 столичани и гости на най-големия български град участваха във велошествието и атлетическото бягане под мотото „София кара колело и тича за по-чист въздух". В инициативата се пуснаха над 800 души с велосипеди и 200 бегачи.

Въпреки хладното време още от сутринта на площад „Народно събрание" се изпълни от множество желаещи да потеглят по маршрута през „Орлов мост" покрай Перловската река, НДК и после по бул. „Витоша" до Южния парк. Там ги очакваше колоритен спортен празник с много музика, надпревари, конкурси за деца, велоактивности, песни, танци и томболи и награди за над 2000 лв.

В Южния парк към участниците се присъединиха още няколко хиляди зрители, излезли на чист въздух в неделния ден. Събитието беше организирано от фондация „София - европейска столица на спорта", Центъра за градска мобилност и Столичната община. В него участваха и много звезди на спорта начело с Евгения Раданова и Йордан Йовчев, фигуристката Александра Фейгин, фехтовачката Йоана Илиана, алпинистът Дойчин Боянов и др.