Назад

Хайки за маски и в метрото


12.10.2020 г., с. 5

 

Глобяват и за неправилното им носене

Хайки за маски и в метрото

 

Акциите по проверки за носене на маски съгласно указанията на министъра продължават. По молба на кмета на Столичната община интензитетът на тези проверки ще бъде засилен максимално, съобразно и капацитета на проверяващите органи. Това каза пред БГНЕС директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, който заедно с шефа на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев присъстваха на проверки по третия лъч на метрото.

„В метрото ще се проверяват освен вестибюлите вече и в мотрисите дали носите маска, правилно ли я носите“, обяви той и добави, че толерантността към неносещите маски ще е нулева. Той посочи, че от петък до събота са съставени 10 акта по Закона за здравето и около 15 предупредителни протоколи са били издадени на пътници, возещи се в метрото.

Дилчев припомни, че глобата за това нарушение е 300 лв., а контролът се извършва съвместно от контрольорите и Общинска полиция. На въпрос дали вече има събрани глоби, Дилчев призна, че техният брой е малък, но се надява органите, които трябва да ги събират, да бъдат докрай активни, за да бъде мярката ефективна.

„Глобата няма давност. В момента, в който актът влезе в сила, трябва да се плати глобата. Има и срок за обжалване“, заяви директорът на ЦГМ и призова пътуващите въобще да не се стига до съставянето на акт. Той обяви, че от следващата седмица проверките ще бъдат засилени и в наземния транспорт.

„И в наземния транспорт през следващата седмица предстоят още по-масирани проверки“, обяви още той. Директорът на ЦГМ увери, че контрол ще се извършва във всички райони на града.

„От следващата седмица на крайните спирки на някои по-недисциплинирани места ще бъдат правени специални проверки за носене на маски още на началната спирка“, посочи Дилчев. Директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев добави, че пътниците се приканват да носят маска чрез звуково съобщение и надпис, както че и всяка нощ станциите се дезинфекцират.

„От пандемията досега в метрото има съставени около 175 акта и около 300 предупредителни протокола“, посочи той и уточни, че около 240 000-250 000 пътници използват всеки ден метрото, което е частично възстановяване на пътнико-потока, но въпреки това е 65-70% от потока, който е бил преди пандемията. По време на инспекцията Лилия Стефанова коментира, че одобрява контрола и носенето на маска в затворени помещения, но твърди, че е необходимо да има толеранс към хората, които са си забравили маската, както беше и нейният случай.

„Не трябва да има глоба или тя трябва да бъде съвсем минимална. Тя не трябва да е повече от 5 или 10 лв.“, коментира жената.