Назад

Градският транспорт да дойде в настоящето


13.01.2021 г., с. 12

 

Градският транспорт да дойде в настоящето

 

Хартиеното билетче за градския транспорт отива в историята. Вместо това ще може да се самотаксуваме, като доближим до валидатора мобилен телефон, банкова карта или дори смарт часовник. (виж стр. 4)

На фона на бурното развитие на технологиите сегашната система с дупчене на билетчета на перфоратор е архаизъм от преди повече от половин век. Особено много главоболия създаде тя на пътниците в сегашната пандемия, при която шофьорите не продават билети. Такива не се предлагат и на много от спирките. А в същото време контрольорите проверяват и глобяват. Получава се абсурдна ситуация, при която човек трябва да хване такси, за да отиде да си купи билет или карта за автобуса.

А проблемът има съвсем просто решение. В съвременния свят има най-разнообразни методи за разплащане. Бизнесът ги стимулира, защото има интерес да вземе парите на клиентите си и всякак се опитва да ги улесни. Време е и градският транспорт да влезе в 2021 година.

Пък ако системата заработи, може и да измислят по-адекватна система на таксуване. А не пътуването за една спирка и за 15-20 километра да струва еднакво -1.60 лв.