Назад

Градският прах с най-голям принос за мръсния въздух в София – 25%

29.10.2020 г., с. 9

 

Градският прах с най-голям принос за мръсния въздух в София - 25%

С 30% се увеличават средствата за миене на улиците догодина, обяви Фандъкова

 

ДАРИНКАИЛИЕВА

Градският прах по улиците, разнасяният от строителство и паркиране в зелени почви има най-голям принос за замърсяването на въздуха в София - 25%. Това сочи научно приложно изследване, направено от Националния институт по метеорология и хидрология. Данните бяха представени от столичния кмет Йорданка Фандъкова и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Целта на изследването е да се определи приносът на различните източници за замърсяване с фини прахови частици в София на база изследване на химическия им състав и прилагане на рецепторни модели. То е направено по искане на Столичната община с подкрепата на МОН, което е отпуснало 300 000 лв. за закупуване на нужната техника.

Става дума за метод, който до момента не е използван в България. Взимат се средно денонощни проби от въздуха. Прави се физико-химичен анализ в две лаборатории - в България и в Хърватия, плюс още една референтна във Финландия. Целта е да определим какво е теглото на различните източници на замърсяване в града. Изследването е проведено в период от една година - от 7 януари 2019 г. до 2 февруари 2020 г. обясни проф. Брънзов.

Така според данните с най-голям принос към замърсяването на въздуха в столицата са почвата и градският прах. Те формират 25% от общото съдържание на фини прахови частици.

На второ място е изгарянето на биомаса - 23%, а на трето - преносът на външни източници. Следват горенето на въглища, транспортът, който е с 9%, индустрията и топлоцентралите на газ - по 4%, и др.

В момента общината готви нова програма за подобряване качеството на въздуха за 2021 - 2026 г. „Знаете, че това е една от най-важните ми задачи и усилията ни в последните години дават резултат, показват го и данните от автоматичните станции в града; За 2021 г. планираме с 30% повече средства за миене на улици, за да намалим дела на градския прах в замърсяването на въздуха. От 2017 г. досега сме увеличили 4 пъти площите за миене. Освен това сме определили т. нар. кални точки - места в зелени площи, на които се паркира и след това автомобилите разнасят този прах. Затова стартираме нова програма, с която ще финансираме проекти на районните кметове за облагородяване на 73 кални точки. Бюджетът е 1,2 млн. лв.“, обяви фандъкова. Кметовете на „Овча купел“, „Красна поляна“ и „Надежда“ са готови с проекти и ще получат средства още тази седмица. Местата ще се оградят и озеленят, а на тези, отредени за паркинги, ще се направят паркоместа с подходяща настилка.