Назад

Глобиха 108 тира, цапали в София

23.10.2020 г., с. 7

 

От началото на годината

Глобиха 108 тира, цапали в София

 

108 акта са съставени на водачи и собственици на тирове, замърсяващи пътните платна по столични улици и булеварди, от началото на годината.

Най-често тираджиите отнасят глоби за това, че се движат из града с мръсни гуми и ходова част или с открита каросерия без предпазно чергило или мрежа. Санкциите са от 100 до 5000 лева за шофьор - физическо лице, и от 700 до 20 000 за юридически лица и еднолични търговци. Ако даден водач бъде хванат повторно в нарушение, глобата се удвоява.

Проверките се правят от Столичния инспекторат съвместно с екипи на КАТ, а от няколко седмици в тях участват и представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. „От началото на годината имаме проверени 1024 тежкотоварни автомобила и сме съставили 108 акта за установяване на административно нарушение. Нашата идея е превенция - тежкотоварните автомобили, които излизат от обектите, да се мият на автомивка или да минават водоструйка. Целта е да е чисто“, обясни Полина Асенова, началник сектор в Столичния инспекторат пред „Телеграф“. Едно от фрапантните нарушения е на камион, който разсипал по цялото „Ботевградско шосе“ маса от изкопите на метрото, примесена с вода.