Назад

Глобяват с неприсъствени фишове за неправилно паркиране извън синя и зелена зона в София


05.11.2020 г., с. 6

 

200 ЛВ. Е САНКЦИЯТА ЗА СПИРАНЕ НА ИНВАЛИДНО МЯСТО, 50 ЛВ. ВЪРХУ ТРОТОАР

Глобяват с неприсъствени фишове за неправилно паркиране извън синя и зелена зона в София

 

МАРИЯ НИНОВА

Центърът за градска мобилност започва да глобява с неприсъствени фишове шофьорите, паркирали неправилно и извън синя и зелена зона. До момента фишовете се пишеха само в присъствието на водача на автомобила. Освен на колата, неприсъстения фиш ще бъде изпращан и по пощата.

Самият процес на издаването на фишовете е дигитален. Контрольорите на ЦГМ, които ще бъдат с отличаващи се униформи, разполагат с нужната техника да направят проверка и да издадат фиша в найлоново джобче, за да бъде защитен от дъжд и сняг. Всеки водач, който е нарушил правилата ще може да плати санкцията по сметка на Столичната община в 7-дневен срок, включително и когато заплаща своите данъци. Санкциите са в размер от 20 до 200 лева, като масовите нарушения са между 20 и 50 лева. За паркиране на тротоар глобата е 50 лв., а за инвалидно място 200 лв.

„Тази функция на ЦГМ ще позволи да се реагира на многобройните сигнали за неправилно паркирали автомобили, които пречат на движението, затрудняват трафика, блокират обществения транспорт, на достъпа до институции или паркират в паркове“, коментират от общината.

Първоначално проверки за неправилно паркиране ще се извършват по основните пътни артерии, където се движи градският транспорт, уточни зам.-кметът по транспорт на София Кристиян Кръстев, който обясни, че има десетки сигнали за паркиране върху велоалеите.