Назад

Глобата за разходка стана 300 лв., намаляват 1400 акта от по 5000 лв.

07.04.2020 г., стр.3

Над 10 пъти по-ниски стават глобите за безцелни разходки в парка и други нарушения на мерките за самоизолация. Нарушителите вече няма да плащат 5000 лв., а между 300 и 1000 лв.

Над 180 акта за разходки в паркове и градинки са наложени в София от началото на извънредното положение до понеделник вечерта, казаха за „24 часа“ от МВР. За цялата страна глобите с по 5000 лв. са 1400, или общо 7 млн. лв. Още обаче няма нито една платена, тъй като текат процедури и те могат да бъдат обжалвани пред съда.

По-ниските суми ще се прилагат и за тези, които вече са получили глоба, стана ясно още вчера по време на заседанието на правната комисия. При повторно нарушение глобата ще е от 1000 до 2000 лв.

Извънредното заседание в НС продължи над 10 часа, а гласуването на всички точки бе чак след приключването на дебатите. Това се налага поради новите извънредни мерки за работа на парламента.

Намалени бяха и глобите за търговци, които не затварят обектите си - от 15 000 на от 500 до 2000 лв. При повторно нарушение ще е между 2000 и 5000 лв.

Всички партии няма да получават субсидия до края на извънредното положение. Освен това парите ще бъдат намалени, тъй като се изчисляват по формула, включваща всеки календарен ден от годината, а начисленията ще отпаднат за времето, докато текат извънредните мерки. Спестените от субсидиите средства ще отидат за борбата с коронавируса, е записано още в закона. Първият транш за тази година партиите трябва да получат до 30 юни.

Туроператорите пък трябва да предложат ваучери за пропадналите екскурзии. Ако пътуващите откажат ваучерите, трябва да получат парите си обратно до месец след изтичането на извънредното положение.

Намаляват се или напълно се премахват наемите за държавни и общинските имоти.

Промяна претърпяха и спорните чл. 3 и 4, който спираха работата на Агенцията за обществените поръчки и държавата губеше милиони. В тестовете вече изрично се посочва, че не спират да текат сроковете на обществени поръчки и концесионни процедури. Законът вече се сдоби и със специално приложение, което посочва десетки видове дела, по които съдилищата продължават работата си. Отмени се и съдебната ваканция. Съдилищата тази година няма да ползват обичайната си почивка от 15 юни до 1 септември.

Промяна има и в друг спорен текст от извънредния закон - чл. 6, който опрощаваше всички наказателни лихви при забавяне на плащания, включително и за битови сметки. Заради него обаче фирми умишлено не се разплащали помежду си и се получавала междуфирмена задлъжнялост. Лихви да се начисляват само при забавяне на вноски по кредити - тази промяна направиха управляващите.

Депутатите дълго спориха по предложението фармацевтите да могат да заменят предписани лекарства с други със същото активно вещество - т.нар. генерици.