Назад

Главният архитект с проект за облагородяване на центъра

 


02.02.2021 г., с. 8

 

Главният архитект с проект за облагородяване на центъра

Връщат битака под Лъвов мост

Модернизират го с висящи градини и пейки

 

Битакът, който се провеждаше някога под Лъвов мост, се завръща на същото място, но в нова, модерна версия.

Тя бе представена като един от двата проекта за трайно облагородяване на участъци от Перловска и Владайска река в центъра на столицата от главния архитект на София Здравко Здравков.

Имидж

Проектът за Владайска под Лъвов мост предвижда основната функция на пространството да е модерен битак и включва креативно използване на строителни скелета за стълби с висящи градини, мостове, щендери и пейки. Концепцията цели да осигури едно парково пространство, каквото липсва на хората в района на Лъвов мост, и залага на богато допълнително озеленяване, пречистване и забавяне на реката чрез малки корекции и разполагане на укрепена растителност, която да филтрира водата.

Основни функции на мястото, заложени в проекта, са организацията на традиционни за зоната базари, както и зона за изкуство на открито. Проектът предвижда работа за подобряване на имиджа на мястото чрез активна комуникация и партньорства.

Задача

Концепцията за Перловската река е наречена „На една ръка разстояние“, защото основна задача на проекта е да превърне централната точка от реката в свързваща и активна част от града между Борисовата и Княжевската градина. Районът пред Национален стадион „Васил Левски“ пък ще има рампа от декинг за достъп до речното корито с колело и детски колички, активна зона за деца и спорт, зона за храна и напитки с контейнери, и арт-зона със стрийтарт и възможност за организиране на кинопрожекции и други културни събития.