Назад

ГЕРБ-СДС в СОС предлага: 50% отстъпка от такса тротоарно право за заведенията


03.06.2021 г., с. 6

 

ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет предлага:

50% отстъпка от такса тротоарно право за заведенията

Без наем за борсите за цветя, спрели работа заради коронавируса

 

50% отстъпка от такса за тротоарно право при разполагане на маси и столове за консумация в заведенията на открито София. Това предлагат общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС. Отстъпката е заложена в новия четвърти пакет от мерки в подкрепа на бизнеса в града, съобщиха от Столичния общински съвет(СОС). Според предложението

до 1 октомври се предвижда пълно освобождаване от задължението

за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с общината, при условие че са преустановили изцяло дейността си.

Предлага се намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката е диференцирана. При спад в оборота над 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 50%. При спад в оборота между 20 и 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 20%. За занаятчии фиксираната отстъпка е 50%, а за земеделските производители - 20%.

„Пъпно освобождаване от задължението за заплащане на наем е предвидено за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси, в случай че са преустановили дейността си. Лицата, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20%“, посочват от Общинския съвет. Пакетът от мерки вече е бил обсъден на среща с представители на бизнеса. Крайното решение предстои да бъде взето от СОС.

Това е поредното удължаване на мерките за бизнеса. В края на 2020 г. СОС одобри също и

рязкото сваляне на данъка за стая в малките хотели

и места за настаняване в града през 2021 г. Собствениците на местата за настаняване с не повече от 20 стаи, категоризирани с една или две звезди, ще плащат данък за стая в размера на 25 лв., а не както досега -250 лв. По закон размерът на патентния данък е от 25 до 250 лв., а общинските съвети решават каква ставка да прилагат. За София тя бе максималната от 250 лв.