Назад

Фирма помага с 5 апарата на болници в столицата

30.04.2020 г., стр. 4

Даринка Илиева

Общо пет апарата -четири за овлажняване и затопляне на кислорода, подаван към пациенти, които се лекуват от коронавирус, дари фирма „Пан-да - И. П.“ ЕООД на болници в София.

Три от апаратите са за общинските Втора и Четвърта МБАЛ. Дарението приеха Йорданка Фандъкова и заместникът й по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

„Отне ни 2 месеца, за да доставим апаратите с нужните консумативи. Очакваме да пристигне още един, който ще предоставим на Четвърта МБАЛ в София. Дарили сме един апарат на Военна болница и един на Столичната РЗИ, който е за изследване за коронавирус. Подготвяме и дарение от предпазни облекла“, обясни собственикът на „Панда -И. П.“ ЕООД Ивайло Пандов.

Той разказа, че още в началото на извънредното положение с приятели решили да набавят апаратура на болниците. Получили информация от здравното министерство за нужната техника. Заради забрана за износ на апаратура от САЩ доставката им отнела 2 месеца. Апаратите вече са тук заедно с консумативи за 2 месеца.

Общата стойност на дарението е 180 000 лв.

„Апаратът се използва преди пациентът да бъде поставен на механична вентилация. Той овлажнява и затопля кислорода и намалява вероятността да се мине на механична вентилация до 2%“, обясни шефът на отделението за лечение на пациенти с коронавирус във Втора МБАЛ д-р Бруск Халил.