Назад

Фандъкова затяга контрола към Витоша

23.03.2020 г., стр. 4

Въпреки забраната, през уикенда имаше масови разходки

БСП-София призова за набиране на доброволци в социалния патронаж

Градският транспорт до там е спрян още миналата седмица, подчерта кметът на София

Националният оперативен щаб предложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да затвори подстъпите към Витоша, защото през почивните дни имало масови разходки.

„Транспортът към Витоша е спрян още миналата седмица. Спрян е и подстъпът към Витоша на автомобили", коментира Фандъкова, като уточни, че полицията ще затегне контрола.

„Ще възложа на полицията да направят всичко възможно да контролират този процес, защото е недопустимо, заради хора, които са безотговорни, да страдат отговорните хора, които не са защитени", коментира пред Нова телевизия тя.

По думите й затварянето в големи градове  е изключително трудно - и за хората, гражданите, които живеят в по-малки или по-големи апартаменти и нямат както в провинцията дворчета и градинки, но и заради възможностите изобщо да функционира градът, ако се блокира с пълна карантина.

„Аз съм привърженик на строги мерки, разбира се, мерки, които могат да се наложат в града. Отправям апел към всички граждани и към полицаите да се спазва режимът, който е в момента. Има още варианти за по-строг режим", категорична бе

Фандъкова. Тя уточни, че непрекъснато се обсъжда въпросът с градския транспорт и метрото. Междувременно лидерът на столичната левица Калоян Паргов коментира призива гражданите да избягват градския транспорт:

„В момента се налага тенденция, срещу която се борехме толкова дълго време, но изглежда решението е разумно - насърчаване на транспорта с лични автомобили за сметка на градския транспорт", каза Паргов, като  подчерта, че ако се стигне до драстично увеличение на заразените, може би трябва да се стигне до затваряне на градския транспорт.

Лидерът на БСП-София отбеляза, че в момента общественият транспорт се движи с празнично разписание, което създава повишен риск от струпване на хора по спирките.

Паргов призова още за набиране на доброволци в социалния патронаж, тъй като човешкият ресурс там недостига за нуждите на обезпечаване с продукти от първа необходимост.