Назад

Фандъкова забрани достъпа до Витоша

23.03.2020 г., стр. 4

НАЙ-СТРОГИ МЕРКИ

Връщат синя и зелена зона при струпване на много коли в центъра

„Аз съм привърженик на най-строгите мерки срещу разпространението на коронавируса. Карантината се прилага от министъра на здравеопазването, но аз участвам и заявявам своята позиция категорично. Отправям апел към всички граждани и към полицаите да се спазва режимът, който е наложен в момента". Така коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова по Нова тв.

Като следваща стъпка тя посочи възможност да се затворят всички търговски обекти с изключение на хранителните магазини и аптеките.

По думите на Фандъкова затварянето в големите градове е изключително трудно - и за хората, гражданите, които живеят в по-малки или по-големи апартаменти и нямат, както в провинцията, дворчета и градинки, но и заради възможностите изобщо да функционира градът, ако се блокира с пълна карантина.

Фандъкова обясни, че въпросът за

ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ И МЕТРОТО В СОФИЯ

се обсъжда непрекъснато. „Най-лесно е да се спре, но трябва да си направим сметка, че в града е нужно да работят хората, които са от жизнено значение. Това са лекарите, медицинските сестри, санитарите, лаборанти-те.Служители-те на чистотата също. Не можем да оставим града без почистване, и то точно в този момент. Към всички тях причислявам и полицаите", обясни Фандъкова. Тя коментира и въведеното лятно разписание за част от автобусите от градската мрежа и струпването на хора в превозните средства заради разредения график. „Линиите, които са натоварени, останаха на зимното си разписание. Нека да си дадем сметка, че трябва да запазим и шофьорите. Ако се стигне дотам и те да отсъстват от работа, ще се наложи съвсем да спрем транспорта, което изобщо не ми се иска", каза тя.

„Транспортът към Витоша е спрян още от петък.

НА ВИТОША И ПАНЧАРЕВО ОБАЧЕ ИМАШЕ МНОГО ХОРА

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова нареди СДВР да направи организация, за да не допуска хора на територията на Природен парк „Витоша,,, с изключение на тези, които работят там.

„Отменихме синя и зелена зона с цел по-малко хора да използват градския транспорт. В последните два дни обаче видяхме, че много хора дойдоха с колите си в центъра и трудно се намираха места за паркиране. Тази мярка е до 29 март. Ако това струпване на автомобили обаче продължи и не можем да се съобразим, че тези места са за работещите хора, без които е трудно да продължи животът в града, тогава ще преразгледаме тази мярка", коментира още градоначалникът.

Колона от автомобили се оформи в ранните часове по АМ „Тракия" вчера. Пътуващи разказваха, че полицаите изискват служебна бележка от работодателя, лична карта и бележка от настоящ адрес. Извън областните центрове може да се излиза само за завръщане у дома, заради болест или по работа. Проблем за водачите се оказва ваденето на документи през уикенда.

За да се улесни влизането на хората в областните градове, МВР създаде декларация, която може да се представи на полицаите на пунктовете.

ПРОПУСКАТЕЛНИТЕ ПУНКТОВЕ ЗА СОФИЯ СА:

по пътя от Калотина за столицата при Божурище, по пътя за Перник при КПП-то на Владая, на АМ „Тракия" в посока Бургас КПП-то е при разклона за Лозен, а за София - при Верила. На АМ „Струма" полицейски постове има в посока Благоевград при първия тунел, а на АМ „Хемус" - при пътен възел Яна.

По пътя между Своге и София полицейските патрули са преди Нови Искър, а по пътя от Самоков за София - при караулката на Горубляне на изхода на София и при вилна зона „Мечката". Между София и Бистрица и Белчински бани полицейски патрул има при вилна зона „Ярема", а по пътя от София до Петрохан - между Волуяк и Костинброд.