Назад

Фандъкова вече е кметът, управлявал най-дълго София

11.03.2020 г., стр. 10

Тя би рекорда на инж. Иван Иванов, който е бил начело на столицата 10 г. 3 месеца и 15 дни

Йорданка Фандъкова вече е не само първата жена кмет на София, но и най-дълго е управлявала столицата. Във вторник Фандъкова счупи рекорда за най-дълго управлявал кмет на София, който се държеше от известния учен - хидроинженер и член-кореспондент на БАН Иван Иванов.

Той е бил начело на столицата от 25 май 1934 до 9.IX. 1944 г., или 10 г. 3 месеца и 15 дни.

Фандъкова положи за първи път клетва като кмет на 23 ноември 2009 г. Така на 9 март 2020 г. тя се изравни с Иванов на поста и също навърши 10 години 3 месеца и 15 дни, от-както е на поста.

Все пак между Фандъкова и Иванов има една основна разлика - тя се е явявала вече 4 пъти на избори и ги е печелила, докато инж. Иван Иванов според тогавашния закон е назначен за кмет на София с царски указ. Това става през 1934 г., малко след като на власт чрез преврат идва Военният блок, предвождан от Кимон Георгиев, и се забраняват партиите.

Фандъкова научи от „24 часа“, че вече е най-дълго управлявалият кмет на София.

 „Това не е от значение, важното е какво оставяш за града и за хората. Благодаря на софиянци, че 4 пъти ми гласуваха доверие. Това, а не рекордите, е най-важната оценка за работата ми. За този период постигнахме две нови линии на метрото и разширихме първата. Това е най-големият и стратегически проект, защото след няколко месеца над 500 000 души всеки ден ще пътуват с най-бързия и екологичен градски транспорт. И това е постижение за града. Решихме проблема с отпадъците - от 100% депониране днес вече имаме 3 инсталации и само 13% депониране.

Имаме и готови проекти, с които в близко бъдеще ще постигнем нулеви отпадъци. Изградихме 6 кръстовища на 2 нива, обновихме много паркове и имаме един изцяло нов, отворихме 3 музея. Построихме над 100 нови детски градини и училища. Всичко това остава за хората. За мен това е важното, както и ясната визия за развитие на града - продължаване разширението на метрото, завършване на околовръстния път и вътрешните рингове, възстановяване на Княжевския лифт и включване на гражданите в засаждане на дървета в цяла София като най-сигурна мярка за по-чист въздух“, каза Фандъкова.