Назад

Фандъкова: Важно е младите да получат реализация и перспектива за развитие


09.04.2021 г., с. 5

 

Фандъкова: Важно е младите да получат реализация и перспектива за развитие

 

За нас е важно младите хора да получават своята реализация и перспектива за развитие и в същото време бизнесът да намира подготвени кадри, за да създава добавена стойност в нашия град." С тези думи кметът на София Фандъкова поздрави Job Tiger с 20-годишнина от първото изложение за търсене и предлагане на работа.

По данни на организаторите за тези 20 години с помощта на Job Tiger над 45 хиляди души са намерили своята първа работа, където могат да се учат и да се развиват професионално. „Пандемията и свързаните с нея мерки показват, че най-устойчиви са иновативните компании, тези, които могат да се променят, които търсят и намират бързо решения. Job Tiger дава възможност на работодателите да попълнят своите екипи с хора, които имат знания, енергия и амбиция да работят в динамична и бързоразвиваща се среда. И тук кризата се превръща във възможност за младите специалисти, защото те познават добре дигиталните технологии и се учат бързо", каза още кметът Фандъкова.

Тя припомни, че София продължава да е лидер по привличането на инвестиции, като почти половината от чуждестранните инвестиции идват в столицата. Дори в кризата продължават да се разкриват нови работни места, подчерта кметът и припомни, че по данни на Националния статистически институт за 2020 година безработицата е под 3%.

Сред водещите двигатели на столичната икономика остава IT секторът - почти 90% от ИКТ сектора избира София, за да се развива. В тези тежки времена дигиталният сектор привлича инвестиции въпреки пандемията, като по този начин прибавя нови работни места.