Назад

Фандъкова: Увеличили сме 4 пъти площите за миене, средствата в бюджета са с около 30% повече

29.10.2020 г., с. 6

 

ФАНДЪКОВА: УВЕЛИЧИЛИ СМЕ 4 ПЪТИ ПЛОЩИТЕ ЗА МИЕНЕ, СРЕДСТВАТА В БЮДЖЕТА СА С 30% ПОВЕЧЕ

Транспортът и въглищата са основните замърсители на въздуха в София

 

Транспортът и въглищата са основните замърсители на въздуха в София. Това стана ясно при представянето в Столична община на изследване за замърсяването с фини прахови частици в София. Самото изследване е извършено от НИМХ по поръчка на кметството. Данните от него бяха представени от Христомир Брънзов, директор на НИМХ, както и от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

„Качеството на въздуха и борбата със замърсяването остават приоритет за Столичната община“, увери Фандъкова.

„Аз заложих на научния подход. Партнирахме си с Института по метрология и хидрология за ранно известяване“, заяви градоначалникът. Фандъкова коментира, че проучванията сочат, че ролята на градския трафик за замърсяването е сериозен. Тя увери, че се увеличават средствата за миене на улиците.

„Увеличили сме 4 пъти площите за миене. Предвиждаме увеличаване на средствата с около 30% в бюджета на Столичната община. Надявам се, че ще получим подкрепа за тази много важна мярка - колкото повече мием, толкова по-добре. Много важно е да отбележим и т.нар. кални точки, които започнахме да обследваме в районите. Създадохме нова програма за облагородяване на такива пространства. Благодаря на районните кметове, които дадоха информацията. Включени са 73 кални точки за около 1,2 млн. лева“, обясни градоначалникът.

Това означава, че ще има озеленяване, засаждане на дървета и други. Има вече няколко пилотни проекта, които са дали резултат. Фандъкова увери още, че ще има засилени проверки за замърсителите. Тя даде пример, че ще се следят и автомобилите, които пренасят строителни материали. Кметът обърна внимание, че е забранено и горенето на автомобилни гуми. Правят се проверки за прибирането на гумите. А системата за ранно предупреждение и тази година ще е приоритет.