Назад

Фандъкова: "Спираме най-замърсяващите коли в дните с безплатен транспорт"

17.01.2020 г., стр. 2

РАЙОННИТЕ КМЕТОВЕ РЕШАВАТ САМИ КОИ УЛИЦИ В КВАРТАЛИТЕ ДА РЕМОНТИРАТ

Промените в закона за движение по пътищата, които се обсъждат в парламента, ще дадат реална възможност на Столичната община да въвежда нискоемисионни зони в дните с мръсен въздух. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. За целта Министерството на транспорта трябва да въведе стикери за реалното замърсяване на автомобилите и тогава при повишени нива на фини прахови частици ще можем да спираме тези коли, които замърсяват най-много, едновременно с въвеждане на безплатен градски транспорт.

Фандъкова обясни, че районните кметове ще решават сами кои улици, тротоари, паркинги в кварталите им да се ремонтират. За кварталните ремонт Столичната община е заложила 12 млн. лв. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове. Други 28 млн. лв. пък са заделени за изграждането на нови паркове в столицата.

„Заложили сме увеличение на средствата за миене и машинно метене на града. През миналата година за първи път въведохме и миене през зимата тогава, когато времето позволи. На 14 януари, когато имаше превишения на нормите, бяха измити по-голямата част от основните булеварди в града“, припомни Фандъкова.

В бюджет 2020 сме заложили 52 млн. лв. повече собствени приходи за тази година. Тези приходи идват от данъците на хората, от по-високата събираемост, което е наш ангажимент, и това са възможностите на града и на неговите граждани, каза още Йорданка Фандъкова.