Назад

Фандъкова сключи стотния контракт в район „Витоша"


12.04.2021 г., с. 2

 

ПОД ЛУПА

Фандъкова сключи стотния контракт в район „Витоша"

Подписаха 700 договора за подмяна на стари печки

Най-много желаещи да сменят отоплителните си тела са „Кремиковци", „Панчарево" и „Нови Искър"

 

Близо 700 договора за подмяна на старите отоплителни уреди с нови по-екологични са подписани до момента, съобщиха от Столичната община. Кметът Йорданка Фандъкова подписа лично стотния договор за район „Витоша" със семейство Мариела и Орлин Томови от кв. „Княжево". Те споделиха с кмета Фандъкова, че живеят в къща и към момента се отопляват на дърва. Научили са за възможността да сменят печката си на твърдо гориво с отоплителен уред на пелети от кампанията на Столичната община. На решението им е повлиял и синът им, който завършва специалност „Екология и опазване на околната среда" в Лесотехническия университет.

„Важно е ПОВЕЧЕ ХОРА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ СРЕДСТВАТА, които успяхме да защитим, и да сменят старите си отоплителни уреди - каза кметът Фандъкова и посочи, че програмата продължава и столичани могат да се включат във втория етап. -Това е решението всички ние да имаме по-чист въздух", посочи още столичният кмет.

Одобрените до момента домакинства са 5506, а подписването на договорите започна на 24 март. Най-много кандидати има от районите „Кремиковци", „Панчарево" и „Нови Искър". С цел избягване на струпването на хора и спазване на епидемичните мерки ДОГОВОРИТЕ СЕ ПОДПИСВАТ ПОЕТАПНО ПО ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗГОТВЕН ГРАФИК на ул. „Кракра" и в районните администрации. Най-голям интерес има към подмяната на старите печки с климатици и радиатори. Заявени са 5047броя климатици, 3121 пелетни камини и печки, 469 газови отоплите-ни уреда и над 6512 радиатора.

Приемането на формуляри продължава и към момента във втората фаза на проекта са кандидатствали 422 домакинства.

Подмяната на отоплителните уреди се извършва по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи", който се финансира по Оперативна програма „Околна среда" 2014 - 2020 г.".