Назад

Фандъкова шеф в Съвета на европейските общини заедно с кметовете на Париж и Лисабон

01.07.2020 г., с. 8

 

Фандъкова шеф в Съвета на европейските общини заедно с кметовете на Париж и Лисабон

Кандидатурата на столичния кмет бе издигната от Националното сдружение на общините у нас

 

Даринка Илиева

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е избрана за изпълнителен президент на Съвета на европейските общини и региони (СЕОР). Тя бе предложена за поста от ръководството на Националното сдружение на общините в България.

Съветът на европейските общини и региони е най-старата и най-голямата неправителствена организация на местните и регионални власти в Европа. В СЕОР членуват 60 национални асоциации от 41 европейски страни, които представляват над 100 000 общини, градове и региони.

Организацията има важна роля да защитава интересите и приоритетите на местните и регионалните власти и да служи за обмен на опит между членовете, което е особено важно в момент на пандемия и усилията за по-голяма подкрепа на местните власти за по-бързото им възстановяване след кризата.

Изпълнителните президенти на СЕОР са шестима – освен Фандъкова, такива са и кметовете на две големи европейски столици – Париж и Лисабон, тези на Гданск и Утрехт, както и президентът на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа.

Издигането на кандидатурата на Фандъкова за престижния пост е възможност за привличане на общественото внимание към ролята и потенциала на българските местни власти. Тя е била подкрепена единодушно от Изпълнителното бюро на СЕОР на 26 юни. Били са подчертани нейният дългогодишен политически опит и приносът й за динамичното развитие на София. Очаква се да бъде одобрена от политическия комитет на СЕОР в края на септември.