Назад

Фандъкова: Шефът на Четвърта градска остава, не е време за оставки на лекари


04.11.2020 г., с. 5

 

Фандъкова: Шефът на Четвърта градска остава, не е време за оставки на лекари

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Директорът на Четвърта градска болница в София доц. Аркадий Иванов остава на поста си, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Преди дни здравният министър проф. Костадин Ангелов поиска той да бъде отстранен заради забавен прием на пациент с коронавирус.

„Получих писмените обяснения на доц. Иванов и цялата документация от проверката. Свалени са записите от камерите по минути. Снети са и обяснения от всички участвали. Според записите престоят на линейката с пациента е 66 мин. Четвърта градска болница има алгоритъм за прием на пациенти, с който е запознат целият персонал. Има пропуски при спазването на тези правила", каза Фандъкова.

Първо пациентът чакал над 30 мин дежурният лекар да се появи. После имало забавяне и заради разговорите между дежурния лекар и шефа на отделението, както и със спешния медик. „Вместо да се действа, времето е минало в разговори. Това е недопустимо! Но в този момент имаме нужда от подреждане на системата и изчистване на пропуските. Сега имаме нужда от всеки лекар, медицинска сестра и санитар. А те се нуждаят от ясни правила. Не е време за оставки. Трябва да се подобри организацията и ще следя лично за това", заяви Фандъкова.

Тя е разговаряла с министър Ангелов за по-добра организация за пациенти, които пристигат в болниците сами.

„Такива пациенти се преглеждат в изолатора. Ако се окаже, че са с коронавирус, но не са за хоспитализация, трябва Спешна помощ да ги върне у дома, а това затруднява много системата. Говорим за тези проблеми с министъра, търсим решение и с директора на Спешна помощ, добави Фандъкова.

Относно петицията в подкрепа на доц. Иванов тя коментира, че „той е един от най-добрите хирурзи и е нормално пациентите му да го подкрепят". Но подчерта, че решението й не е емоционално, а разумно в ситуация на пандемия и остра нужда от лекари.