Назад

Фандъкова с нова заповед за Княжевския лифт, ако експертиза измести един стълб

24.07.2020 г., с. 8

 

Фандъкова с нова заповед за Княжевския лифт, ако експертиза измести един стълб

„Витоша ски“: С процедури отлагат проекта

 

Нов опит да накара собственика на Княжевския лифт да го възстанови ще прави Столичната община. Първо ще се изготви независима техническа експертиза, която да установи може ли лифтът да се възстанови в сегашните си граници. Въз основа на становището общината ще издаде нова заповед с предписания. Това стана ясно на сесията на СОС вчера, след като бе приет доклад на кмета на София Йорданка Фандъкова общината да плати до 50 000 лв. за експертизата.

Сега според собственика на лифта един от новите стълбове няма как да влезе в границите на трасето и за да заработи, трябва да се промени планът за управление на Витоша, което обаче можело да отнеме години. Затова общината търси вариант лифтът да се възобнови без такава промяна.

„Вярвам, че възстановяването на Княжевския лифт е обща цел и обещанията, които всички партии даваха в предизборната кампания, не са били само украшения. Това е ангажимент към софиянци, който можем да изпълним заедно“, каза Фандъкова.

Обследване на лифта показа, че долната и горната станция може да се самосрутят. Но собственикът обжалва пред съда заповедите за възстановяване и едната бе отменена.

„Решението ни е да издадем нова заповед за възстановяване на лифта в цялост. Затова се нуждаем от експертиза, която да ни даде техническото решение“, уточни Фандъкова.

В началото на 2020 г. от „Витоша ски“ са внесли предложение за специализиран план. Но после отказали преместване на един от стълбовете, което спъва проекта.

„Не приемам, че в XXI в. няма техническо решение, както не приеха и инженерите на компанията на една от срещите. Надявам се, че няма да допуснем отлагане с години на възстановяването на лифта заради един стълб. Това би било подигравка с очакванията на софиянци“, каза Фандъкова.

Преди гласуването Карлос Контрера от „Патриоти за София“ се усъмни, че предложението ще доведе до пускане на лифта. Настоя за промяна на плана и обяви, че групата му, която обичайно подкрепя управляващите, ще гласува „въздържал се“.

БСП подкрепи Фандъкова, но с условие общинарите да се запознаят с експертизата. „Темата Витоша е изключително важна. Трябва да бъдем водени от интереса на софиянци и да осигурим нормален достъп до планината“, заяви шефът на социалистите в СОС Калоян Паргов.

„Витоша ски" АД подкрепя желанието на кмета Фандъкова да възстанови работата на Княжевския и Драгалевския лифт, mine в становище на фирмата.

„Категорично обаче не сме съгласни с ползването на процедурни хватки, за да се отлага постоянно подмяната на лифта“, добавят оттам. От 17 февруари проект за подмяна на лифтовете, разработен от „Допелмайер“ и „Лайт-нер“, е при главния архитект Здравко Здравков. Вече пети месец той не се произнася, подчертаха от „Витоша ски“. Те призоваха Здравков, ако смята, че то не може да се реализира, да го откаже и да издаде заповед.