Назад

Фандъкова преряза лентата на третия лъч

27.08.2020 г., с. 7
 

Фандъкова преряза лентата на третия лъч

400 хиляди души се качват в метрото

До 30 камери на всяка от новите станции

 

Мария Нинова
 

400 хиляди души на ден ще могат да ползват метрото в София.

Това стана ясно след като бе открит първият етап от третия лъч на подземната железница, свързващ кварталите „Хаджи Димитър“ и „Красно село“. Той се очаква да бъде ползван от 60 хиляди души дневно. Лентата на новата отсечка от 8 км с 8 метростанции бе прерязана вчера от кмета на София Йорданка Фандъкова, шефа на „Метрополитен“ Стоян Братоев и транспортния министър Росен Желязков. Новите спирки носят имената Красно село/Цар Борис III“, бул. „България“, „Медицински университет“, „НДК 2“, „Патриарх Евтимий“, „Орлов мост“, „Театрална“ и „Хаджи Димитър“, като всяка от тях има отличителен стил.

Изграждане

Близо 2000 души са участвали в изграждането на новата метроотсечка, а на всяка спирка ще има от 12 до 30 камери в зависимост от броя на входовете и зоните за наблюдение. Кметът на София Йорданка Фандъкова честити на всички новата придобивка за града като отбеляза, че с нея се реализира план на 48 години. „Днес е важен ден за София, защото се реализира план, заложен преди 48 години - изграждане на софийското метро с три линии. Досега имахме две линии, които се пресичат, а днес градът ни вече има истинска метромрежа, която ще продължим да разширяваме. Метромрежата на София е 48,2 км., а само преди десетина години беше 9,6 км. Започнахме от 70 хил. пътници на ден, а от днес вече 400 хил. души ще могат да пътуват с метрото всеки ден“, отбеляза кметът. Тя изрази благодарност към жителелите на града, строителите на подземната железница, правителството, общинския съвет, както и на Европейската комисия. Фандъкова цитира и поздравително писмо на комисаря по „Кохезия и реформи“ Елиза Ферейра.

Финансиране

Фандъкова подчерта също, че за 10 години общината е успяла да осигури над 2 млрд. лв. за строителството на метрото, от които половин милиард са собствените средства. „Този проект трябва да обединява независимо партийните интереси“, категорична бе Фандъкова и съобщи, че се подготвя обществената поръчка за последните два етапа от третия лъч на метрото, който мината през „Цариградско шосе“, „Арена Армеец“ и квартал „Слатина“. От своя страна шефът на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев призна, че централният участък на третата линия е бил най-тежък за строителство и с най-лоши условия. Често по трасето са се налагали извънредни дейности, заздравяване на почвата, смяна на режещите инструменти на къртицата, след като абразивен пясък ги е счупил и дори преместване на част от коритото на Перловската река. „В днешения момент се забравят изхразходваните нерви. Имам чувството, че по-хубаво от това не може да се направи“, каза Братоев и припомни, че цялата трета линия ще има 21 км трасе с 21 станции и ще вози по 210 000 пътници дневно.

Продължение

Вторият етап от третия лъч, който ще бъде от „Красно село“ до Горна баня, трябва да бъде пуснат в началото на следващата година. Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че е ден за поздрави, но и за благодарност към всички участвали е реализирането на проекта. „Целта на всички усилия е да се предостави добра услуга за софиянци“, каза Желязков. По новата линия машинистите ще са с ограничени функции, защото влаковете имат автоматичен режим на работа. Освен това на новите станции ще има стъклени прегради срещу инциденти с височина 1,6 м, които ще разделят пероните и влака. С пускането на новите 8 станции общият брой на действащите спирки на метрото станаха 43, а дължината на линиите достигна 48 км.

 

US дипломати нямат търпение да се возят

Служителите на Посолството на САЩ са големи почитатели на софийското метро и нямат търпение да започнат да се возят по новата отсечка.

Това се казва в публикация във фейсбук страницата на дипломатическото представителство на Щатите у нас. „Ние, служителите на Посолството на САЩ, сме големи почитатели на стилната и експедитивна мрежа на метрото в София. Много се радваме, че днес ще бъде открита новата трета линия на метрото. Честито, София - с нетърпение очакваме да пътуваме с него“, се казва в публикацията, която е придружена с карта на мрежата на софийското метро с вече трите линии.

 

Бойко Борисов:

Нашето е най-красивото и евтиното в Европа

Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа. Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук по повод пускането на новия лъч. „С огромни инвестиции само за 11 години дължината на метрото се увеличи с близо 40 км. Нашето метро е най-красивото и най-евтиното в Европа. Цял подземен град и лесна връзка между всички точки на София. Строим еднакво качествено както в Европа, но за много по-ниска цена. Затова като някой ми заговори за корупция в България - аз му показвам метрото“, написа Борисов и също изтъкна, че това е била най-трудната отсечка на подземната железопътна линия, а по-сложни терени се строели и Южната дъга на София, магистралите „Хемус“, „Струма“ и „Европа“ и газопроводите. „Но ние няма да се откажем. Защото нашата сила е в действията. Останалите могат само да говорят. Затова преди нас имаше само 10 км метро и магистрала до Правец. Призовавам всички да пазят и ценят новата придобивка, защото тя не е даденост", апелира министър-председателят.