Назад

Фандъкова: "Новите ограничители по улицата вече са поръчани"

30.05.2019 г., стр. 6

109 бона глоба за некачествена работа по „Графа”

109 хил. лв. глоба за некачествена работа ще отнесе фирмата, ремонтираща столичната улица „Граф Игнатиев". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на монтажа на пейката на баща и син Славейкови на едноименния площад.

Официално ремонтът на улицата приключи вчера, а на 21 май строителният надзор и комисия към общината констатира нередности и даде срок от една седмица да бъдат отстранени.

Фандъкова обясни, че комисията приема за завършени строителните дейности, но в отделни участъци констатира незадоволително качество. „Участъците са описани, изчислени са съответните санкции. Изчислените до момента неустойки за качество са в размер на 109 хил. лв., които всъщност са максималният размер на неустойки по договор за участъците, в които са констатирани проблеми", каза тя. По думите й цялостната площ на зоната е малко над 40 дка, като констатирани недобре изпълнени дейности са на площ около 15 декара.

Кметът на София съобщи още, че новите ограничители, които ще разделят пешеходците от трамвая, вече са поръчани и предстои да пристигнат. Тя обясни, че колчетата ще бъдат поставени безплатно от строителя. По искане на Фандъкова допълнително ще бъдат монтирани дървени скари за сядане на всички каменни пейки на „Славейков".

Фандъкова коментира и темата с връщането на сергиите за книжния пазар на площада. „Виждах се скоро с представители на търговците и разговаряхме да участват активно при избирането на подходящите маси. По мое настояване връщаме част от сергиите за книги, но те са се съгласили с мен, че трябва да имат естетичен вид и да няма кашони за банани, за да може този площад да не се затваря от толкова много сергии. Така че предстои да се изберат подходящите маси от страна на главния архитект", каза градоначалникът.

На площада е възстановен фонтанът, който ще бъде пуснат след въвеждане в експлоатация от главния архитект на София. Все още се чака решение на проектанта за чешмата и кафе-павилионите, които ще бъдат поставени в градината на „Свети Седмочисленици".