Назад

Фандъкова: Има места за настаняване на заразени в София


04.11.2020 г., с. 3

 

Фандъкова: Има места за настаняване на заразени в София

Кметът няма да иска оставката на шефа на Четвърта градска

 

МАРИЯ НИНОВА

„Новорегистрираните заразени с коронавирус в София са 979, хоспитализираните са 694, това е с 42 души повече от вчера. Все още има места за настаняване на болни. Но трябва да направим всичко възможно да намалим натиска върху болниците, особено по отношение на пациенти, които от една страна не са хоспитализация, но от друга са притеснени и следва да им се обърне внимание“. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кметът изнесе данни и от проверката в Четвърта градска, където преди дни мъж чака в линейката да бъде приет. Именно заради това здравния министър настоя Фандъкова да поиска оставката на шефа на болницата Аркади Иванов. Кметът обаче няма да се съобрази с настояването на министъра.

„Получих писмените обяснение на доц. Иванов заедно с цялата документация от проверката, свалени са записите от камерите по минути, снети са обяснения от всички участвали в този проблем. Забавянето и престоя на линейката съгласно тези записи е 1 час и 6 минути. Нещо, което не е по правилата. Четвърта градска болница има ясен разработен алгоритъм за приемане на пациенти, с него са запознати целия персонал. Ясно, че има пропуски при спазването на тези правила. Първото забавяне, малко повече от 30 минути, е до идването на дежурния лекар. Това е много сериозно забавяне. Второто е заради разговорите на дежурния лекар с неговия началник, както и със спешния медик. Това е недопустимо“, разказа Фандъкова.

Тя обаче обяви, че в този момент имаме нужда от подреждане на системата, изчистване на проблемите и пропуските, както и от работата на всеки медик. „Не смятам, че е време за оставки. По-скоро има нужда от участие на всеки един от тези опитни лекари, за да можем да подобрим организацията и работата. Говорих с министъра на здравеопазването по повод създаването на по-добра организация по отношение на пациенти, които пристигат в болниците самостоятелно, но не са за хоспитализация. Говорим по проблемите с министъра, търсим решения и смятам, че всички лекари е важно да се включат в този процес“, каза кметът.