Назад

Фандъкова: 60 сигнала са подадени от Нови Искър


12.01.2021 г., с. 7

 

Фандъкова: 60 сигнала са подадени от Нови Искър

Отвориха дига към Софийското поле, за да спре водата към къщите

В отводняването се включиха всички аварийни екипи на общината

 

„Между 25 и 34 литра на кв. м валежи са паднали в последните 24 часа на територията на Столичната община по данни на Националния институт по метеорология и хидрология. Нивата на реките са повишени с около 50-60 см“. Това отчете кметът на града Йорданка Фандъкова във „Фейсбук“, след като посети Нови Искър.

Кметът пише, че е започнало изпускане на водни количества от река Блато в район „Нови Искър“ с отваряне на дигата към полето. Целта е да се намали притокът и да спре наводняването на дворове и мазета. „60 са подадените сигнали от гр. Нови Искър, с. Житен, с. Мировяне и 6 от кв. „Горна баня“. В отводняването им се включват всички екипи на аварийната дирекция на Столична община и екипи на Пожарната, които вече изградиха и над 100 нови диги в критични участъци.

За отварянето на дигата на р. Блато към земеделските земи имаме решение на „Напоителни системи“ и разговарях с министъра на земеделието“, обяснява кметът.

Фандъкова информира, че се наблюдават нивата на всички язовири на територията на общината - яз. „Суходол“ и яз. „Мрамор“ преливат през преливниците, а останалите се изпускат контролирано. Остава затворен участъкът под моста при завод „Зебра“ в гр. Нови Искър, като автобуси № 23 и № 26 се движат по обходен маршрут.

Със скъсени маршрути се движат и автобусите към с. Плана заради паднали дървета и клони по пътя след с. Железница.

Вчера Фандъкова провери ситуацията в Нови Искър в кв. “Кумарица“. Поради обилните валежи имаше три критични участъка в район "Нови Искър". Екипите на Аварийна помощ и превенция на Столична община и Напоителни системи бяха на място и отводняваха през целия ден критични места в Требич, Мировяне и с. Житен, като се изграждат на места и защитни диги. С цел безопасност са евакуирани хора от една къща в Нови Искър.

Екипи на Столичната пожарна отстраняваха паднали клони на пътното платно по пътя между Бистрица и Железница, както и пътя за с. Плана.