Назад

Снежният леопард Никс с дебют през декември

24.11.2020 г., с.8

 

Единственият от вида си на Балканите

Снежният леопард Никс с дебют през декември

Търсят булка за белия красавец в София
 

Милена Димитрова

Снежният леопард Никс ще дебютира пред публика през декември, съобщиха от зоологическата градина. Белият красавец пристигна у нас в края на октомври и все още се адаптира към новия си дом.

Никс има нужда от още малко време, за да свикне с новите си вътрешни и външни пространства преди да се срещне с гостите на зоопарка. Посетителите обаче скоро ще могат да го видят във външното му заграждение, което се намира между ягуара и пумата. В момента той е настанен в зала „Големи котки, терариум и аквариум“, която е временно затворена за посетители поради пандемията.

Чехия

Потайната и красива голяма котка Никс е единствената по рода си на Балканите. Мъжкият барс, както още го наричат, пристигна у нас от зоопарка в чешкия град Ихлава. Красивата котка е на 2 години и 5 месеца.

„Нашият зоопарк беше одобрен от Европейската програма за застрашени видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, по която кандидатствахме, за да получим този снежен леопард. Координаторът по програмата, който отговаря за тези котки ни увери, че догодина ще получим и подходящ женски барс, за да успеем да ги размножим. Това е и главната цел на програмата - размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и спомагане за възстановяването на техните популации в природата, каза при пристигането на Никс директорът на столичния зоопарка Добромир Бориславов.

Застрашен

Барсът е в категория „Застрашен вид“ на Световната червена книга. Среща се в централна и южна Азия, в скалисти планински райони до 6000 м. надморска височина. От тази най-харизматична и потайна голяма котка в природата са останали едва около 8000 екземпляра и броят им продължава да намалява. Основните заплахи за вида са бракониерството, незаконната търговия на кожи и части от барса за нуждите на традиционната източна медицина. В момента в зоопарковете по света се отглеждат едва около 700 барса.