Назад

Двойките по-сплотени в изолацията заради заразата

02.12.2020 г., с.2-3

 

Двойките по-сплотени в изолацията заради заразата

Мини бейби бум в София и Пловдив след първия локдаун

Ражданията през декември и януари ще покажат дали пандемията е попречила, или помогнала на семействата, които искат деца

Болница „Шейново“ в столицата отчита най-висока раждаемост от близо 10 г.

България обаче остава в траен низходящ тренд - новородените спадат с по 1000 на година

 

В София и Пловдив се усети мини бейби бум, но декември, януари и февруари ще са месеците, които ще покажат дали пандемията всъщност е помогнала на двойките да създадат деца.

От средата на март до май 2020 г. българите бяха изолирани в домовете си, дори парковете и планините в началото на първия локдаун бяха затворени.

Повече раждания през последните два месеца отчете една от най-известните акушеро-гинекологични болници в столицата - „Шейново“.

Въпреки че до края на ноември ражданията в нея са само с 50 повече от същия период на миналата година (2203 спрямо 2150), основна част от тях са отчетени през октомври и ноември.

Ръстът през октомври е с 30% спрямо същия месец през 2019 г., а за ноември - с 20%. Тогава започнаха да се раждат първите бебета, заченати в началото на пролетния локдаун.

„Трайно от юни имаме над 200 раждания месечно, като през октомври те са 255, а през ноември - 220“, разказа пред „24 часа“ директорът на „Шейново“ д-р Румен Велев.

Очаква се болницата да приключи годината с 2400 родени бебета, като това ще е най-високата раждаемост там от 2011 г. насам.

Повече бебета по време на пандемията са проплакали и в Пловдив. В специализираната АГ болница „Селена“ досега те са със 70 повече в сравнение със същия период на 2019 г. За миналата година там са родени 2111 деца, а само досега вече са 2181.

„Миналата година бяхме на второ място в страната по раждания след „Майчин дом“ в столицата. Надяваме се тенденцията да продължи“, коментираха от болницата. Според лекарите пандемията не е пречка за семействата, които искат да се сдобият с рожба.

Ръст, макар и не голям, отчитат и в УМБАЛ - Пловдив, където от януари досега са се родили 675 бебета.

Дали по време на карантината са заченати повече бебета, предстои да се види в следващите месеци.

В най-голямата специализирана АГ болница у нас „Майчин дом“ засега не отчитат раздвижване. До края на ноември там са родени 3313 бебета, а за цялата 2019-а г. родените са 3761. Очакванията на директора на болницата проф. Иван Костов са до Коледа да се достигне този брой.

В Благоевград и Смолян, обаче тенденцията е обратна.

В родопския град сега се ражда средно по едно бебе на ден,а преди години са били 2-3, казва началникът на АГ отделението в МБАЛ Смолян д-р Стефан Тодоров. Очакванията са тази година там да проплачат 380 бебета при 400 преди години.

„Следим каква ще е раждаемостта през декември и януари, когато евентуално би се очаквало да има повече бебета заради пълното затваряне от средата на март до май. Надяваме се да има повече бебета, хубаво би било, но едва ли ще има сериозен ръст“, коментираха с надежда служители в отделите ГРАО.

Тенденцията за траен низходящ тренд при ражданията в България остава. От години броят на родените деца намалява средно с между 1-2%, или с по 1000-1500. Такива са очакванията и за тази година, казва ръководителят на Националната генетична лаборатория в „Майчин дом“ проф. Алексей Савов.

Там се правят част от задължителните генетични изследвания на всички новородени и имат данни за цялата страна.

От тях става ясно, че през 2019 г. родените у нас бебета са около 57 хил., а до декември тази година са около 49 000 - 50 000.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи до края на септември живородените бебета са 42143 при 42 057 за 2019 г. Заедно с по-високия брой родени обаче е нараснал и този на мъртвородените в този период - 248 през 2020 г. срещу 229 през 2019 г.

„Има снижаване на раждаемостта, но разликата не е фрапантна. Кризата все пак оказва своето влияние, защото хората се притесняват и от икономическите последствия и се ограничават в плановете си за бебе, обясни проф. Савов.

Спадът се виждал и в това, че намалява броят на генетичните изследвания за Синдрома на Даун. То е задължително за всяка бременна жена и се прави около третия месец от бременността.

                  

Стоенето вкъщи винаги води до повече бебета

Христо Николов

Както във всяка земеделска държава от десетилетия ражданията и в България са донякъде зависими от смяната на сезоните. Най-много бебета у нас се раждат в периода от септември до началото на ноември, т.е. те са заченати през зимата (виж инфографината горе). Тогава земеделските стопани не са имали какво да правят, а и има твърде много имени дни и други домашни празници и хората остават за дълго време с близките си.

Другият видим връх на кривата на ражданията е през и около март. Очевидно това е следствие от зачеването по време на летния отпуск. Само че този връх е малко по-малък от есенния.

Изводът е, че в условия, при които хората остават задълго време вкъщи и без особен избор на развлечения навън, неизменно водят до повече зачевания на деца.