Назад

Две трети от учителите искат уроците да останат онлайн

03.11.2020 г., с. 3

 

Две трети от учителите искат уроците да останат онлайн

Гимназистите от червените зони продължават дистанционно

Министър Вълчев се е изолирал след контакт със заразен

 

71,2 % от учителите подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиите, а 65, 8% биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от днес.

Това показва проучване на синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа". Анкетата е направена сред 6100 учители в рамките на четири дни. „В момента 671 са заразените учители, като в бройката не влизат тези в карантина заради позитивен тест на член от семейството или случаите, когато детето на учителя е в изолация поради карантиниран клас или група в детска градина", казват още от синдиката.

Според председателя му Юлиян Петров в бройката не влизат и тези, които са болни от други болести. Някои учители вече ползвали отпуск поради „агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис". Директорите били затруднени да осигурят замествания дори и при 10% болни учители, затова дистанционният режим бил единственият изход.

Според 53,1% от преподавателите обаче не трябва да се преминава на дистанционно обучение в началния етап

„След 11 ноември онлайн обучението ще продължи само в някои области, т.е. локално. Гимназиите в червените зони трябва да продължат дистанционно. Висшите учебни заведения сами ще решават как да продължат лекциите", съобщи образователният министър Красимир Вълчев. (Още за онлайн обучението на 7-а стр.)

„Търсим формулата между това да пресечем заразата и да се научим да живеем с вируса", допълни Вълчев. Убеден е, че училищата трябва да затворят последни.

Не се предвижда затваряне на детски ясли и градини

Годината няма да бъде обявена за нулева, категоричен е министърът. Самият той се е самоизолирал заради контакт с човек с положителна проба за COVID-19. В добро здравословно състояние е, без симптоми, предстои да му се направи PCR тест.

Заразен се оказа и Диян Стаматов - директорът на столичното 119-о училище, общински съветник и шеф на съюза на работодателите в образованието. „Covid-19 положителен! С неразположение и температура към 38 градуса. В срещата с вируса с лека отпадналост, но силна вяра, че всичко ще бъде наред. Винаги съм спазвал препоръките, но вероятно някъде съм пропуснал нещо. Две седмици карантина!!! С оптимизъм и надежда за бързо справяне с вируса!, написа той във фейсбук.