Назад

Две градини в София остават отворени за деца на медици в COVID отделения

26.11.2020 г., с. 4

 

Две градини в София остават отворени за деца на медици в COVID отделения

 

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Две детски градини в София ще останат отворени, за да могат медиците, работещи в COVID отделения, да оставят децата си. Въпреки забраната, която ще влезе в сила от петък вечерта, тази възможност ще се реализира по инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

„За да осигурим работата на лекарите, медицинските сестри и санитарите от COVID отделенията в софийските болници отваряме две дежурни детски градини, които да се грижат за децата им. Предложих тази възможност на директорите на болниците, които разговаряха с екипите си в тези отделения", написа във фейсбук Фандъкова.

Над 80 са децата на медиците, за които ще бъде осигурена дневната грижа, става ясно от публикацията. Фандъкова благодари на директорите 124-а и 117-а детска градина, че са се съгласили да отворят и да работят, и обеща да направят организация до края на тази седмица. 124-а градина се намира близо до Александровска болница, ВМА и Пирогов, а 117-а - в „Младост", до окръжна болница „Св. Анна" и „Софиямед". „Знам, че затварянето на детските градини за 3 седмици ще създаде големи неудобства за много семейства в София, не само тези на медиците. Но съм убедена, че сме длъжни да дадем сигурност на лекарите, сестрите и санитарите, които в момента лекуват 2142 пациенти. Това е най-малкото, което можем да направим за тях", каза Фандъкова. По-рано днес тя даде старт на строителството на още една детска градина в „Горна баня". Тя ще има 2 яслени и 4 градински групи. Строителството ще струва 5,3 млн. лв. и трябва да приключи до лятото на 2022 г. В момента в столицата се строят 13 детски градини.