Назад

Двама от трима интензивни с COVID-19 лежат в София

20.11.2020 г., с. 2-3

 

Двама от трима интензивни с COVID-19 лежат в София

Болниците в страната почти удариха 50% от капацитета си

Лечебницата в Шумен – рекордьор у нас, заета на 172%

Половината от столичните клиники вече имат триажни зони

 

Натискът върху болничните заведения в страната, породен от пандемията с коронавирус, продължава да се увеличава, като най-осезаем той е в София. По данни на столичния кмет Йорданка Фандъкова от над 300 болни в страната, които се нуждаят от интензивно лечение, над 200 са хоспитализирани в София.

Данните бяха представени по време на редовния брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас. В него участваха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, образователният министър Красимир Вълчев и болнични директори.

Министърът на здравеопазването обобщи, че заетостта на леглата за неинтензивни е 46%, а за интензивни е 25%. Голям натиск върху системата има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен. В Пловдив 60% от местата в болниците са заети, в Разград 70%, а в Шумен е 172% ,такава е заетостта на леглата в страната, като в Шумен са заети и открити най-много места за лечение на коронавируса.

4330 са положителните медицински лица. Активни са 2313 души или почти половината от тях, заяви още проф. Ангелов. Починали са общо 31 от медицинските специалисти.

Ситуацията е сложна, каза още здравният министър.

"Ние сме във война и трябва да победим чрез мерките“, категоричен бе той. Излекуваните за седмица са 5766, а общо за тази седмица са 3105 души.

"Ако сега се лишим от едни права и свободи, скоро ще ги имаме в тяхната цялост? Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът със своето поведение? Ние сме във война и към тази война трябва да спасим колкото се може повече граждани с мерките, които са възможни. Нищо не знаем за този вирус. Публикациите са в двата полюса на фактите, нямаме основа, на която да стъпи", заяви Ангелов.

На база 14-дневна заболяемост България достигна 68 на 100 хиляди, на 13-то място в ЕС. По отношение на смъртността 14-дневна – 14.3% на 100 хиляди. На трето място в ЕС и на 2 на Балканския полуостров. При тези данни всички области са в червения сектор. Има лек спад в броя на тестовете. Продължаваме обаче да сме 900 на 100 хиляди", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем решения - важни решения.

„Намираме се в ситуация, която да вземем дефинитивно решение. Или като общество спазваме мерките такива, каквито са или преминаваме към много по-строги мерки“, заяви той.

За София броят на болните е най-голям, 990 са новозаразените за последните 24 часа, 238 от хоспитализираните са на интензивно лечение, това е и показателят, който следим, защото е важно да няма болни, останали без грижи. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Всеки ден откриваме допълнителни Ковид центрове към ДКЦ-тата, 1600 души са преминали през тях, а 453 са положителни, или 29% от тестваните, обясни още Фандъкова. Днес започва да работи и такъв в 24-то и 25-то ДКЦ. Така поликлиниките за изследвания ще станат 11. Това са половината от общинските клиники". Ръстът на хоспитализираните за последните 24 часа се е повишил. Мерките се спазват все по-добре, има дни без нито един глобен, каза още Фандъкова.

„Предстои заседание на щаба, моята позиция е, че мерките не бива да се разхлабват за София и по време на предстоящите празници“, каза още Фандъкова. Трябва и внимателно да се помисли по какъв начин да се даде възможност на някои от учениците да се върнат в училище. В началото на следващата седмица ще бъде взето решение за учениците от 6. до 12. клас, добави тя. Не можем да върнем всички ученици в час. Ще обсъдим и провеждането на коледни базари и други неща, свързани с месец декември. Тези мерки дават резултат и ще продължим да залагаме на контрола, добави Фандъкова.

Столичният градоначалник увери, че общината няма намерение да намалява броя на автобусите, трамваите и влаковете, и уточни, че метрото към днешна дата се ползва с 40 процента от капацитета му, което е ясен показател за намалелия брой пътници през пандемията.

Болни продължават да ходят на работа, бягат от PCR тест

В брифинга взе участие и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, той призова към отговорност. "Няма да оставим никого на улицата, но спазвайте мерки и носете маските. Направете така, че да не затрудните системата повече". Обстановката в София е сложна, но в никакъв случай на ниво да сме безпомощни. Болниците вече са много подготвени и заредени, каза още Балтов. Той припомни и брифинга на Цветница през пролетта, когато щабът е обвинен, че плаши хората, и попита какво е различно сега. Тогава имаше строги мерки, а сега решиха, че всичко е наред, каза още проф. Балтов. Голяма част от хората си правят само антигенни тестове, но не и PCR, за да не бъдат ограничени и продължават да ходят на работа. Много от проблемите в момента при оказването на медицинска помощ на пациентите с коронавирус се дължат на недовършената реформа в здравната система.

Самолечението с антибиотици ще доведе до резистентност на хората към медикаменти и след време тези хора няма да могат да се лекуват, защото техният организъм ще е резистентен, каза още Ангелов. Той отново подчерта, че медикаменти не липсват в аптечната мрежа. Не се намираме в извънредно положение, което да налага забрана на износ на лекарства, разясни още Ангелов. Допълнителни хепарини - 360 000 опаковки, ще влязат в страната ни и това ще осигури всички нуждаещи се.

 

Обмислят нови „зелени коридори“ за възрастните

Решението на зелените коридори беше обсъдено със самите възрастни хора и с организации, които ги подкрепят. Самите възрастни са поискали зелени коридори в два часови диапазона, обясни здравният министър. Експертите от здравното министерство обмислят ревизия на зелените коридори заради недоволството на търговските вериги и гражданите. Те ще обсъдят всички евентуални промени в часовия диапазон със заинтересованите страни и решенията ще бъдат оповестени.