Назад

Доказаните случаи над 750, инфекцията достигна и Ямбол

16.04.2020 г., стр. 3

Излекуваха 105 пациенти с коронавирус

Откриха 7 заразени във Филиповци и Факултета, затварят ги с КПП-та

105 са вече излекуваните пациенти с коронавирус. Само за едно денонощие в страната бяха регистрирани нови 40 заразени, но и 24 оздравели.

Това стана ясно по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. От ВМА са изписани 19 души, а от „Пирогов" други 5. Междувременно общият брой на доказаните случаи вчера достигна 747. В рамките на деня са установени още 12 нови случая. Към картата на коронавируса бе добавен и Ямбол с един заразен.

Хората от елховското село Мелница разбрали от социалните мрежи, че техен съселянин е първият хоспитализиран в областта. 35-годишният мъж бил на гости при майка си за Цветница. С него била и приятелката му, която също е в инфекциозното отделение на МБАЛ „Свети Пантелеймон" с грипоподобни симптоми.

Проби

Така само в три области на страната все още не са регистрирани случаи. Това са Софийска област, Разград и Търговище. Най-много са доказаните заразени в София-447. Сред новорегистрираните има хора от „Филиповци" и „Факултета". През изминалия ден Столичната регионална здравна инспекция извърши бързо тестуване в двата столични квартала. Изследвани са 60 души, от които 7 са положителни за CОVID-19.

От тях е взета проба и за изследване по PCR метода, което да потвърди резултата. Хората нямат проява на симптоми, но са били в контакт с над 150 души. „Спецификата на тези райони, с оглед гъстотата на населението и факта за късното търсене на лекарска помощ от страна на проявилите симптоми, е причина за по-бързо развиване на усложнения, причинени от заболяването", уточниха от СРЗИ. По последни данни има шестима починали от двата квартала, като в столични болници са настанени двама пациенти в по-тежко състояние в реанимация и други 10 с по-лека проява на заболяването.

Огнище

Поради тази причина „Факултета" и „Филиповци" ще бъдат третирани като огнища на заразата.

По заповед на директора на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев в тях са въведени извънредни мерки, поставени са КПП-та, а движението се извършва само при необходимост от закупуване на храни, лекарства и медицинска помощ. Влизането и излизането от кварталите е позволено само за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ.

Забранява се събирането на повече от двама души по улиците, както и отбелязването на семейни тържества. „Директорът на СДВР старши комисар Хаджиев организира дейност на контролно-пропускателните пунктове. По моя молба министър Младей Маринов ще осигури за тях и допълнителен ресурс от МВР", съобщи на свой ред кметът на София Йорданка Фандъкова.

Цех

Междувременно в Кюстендил се оформя друго огнище на заразата. По думите на председателя на щаба генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски в местен шивашки цех са установени 7 заразени. Областният управител на града обаче съобщи, че няма такава информация. „В едно дружество имаше случаи на заразени с коронавирус предишните дни, те са общо трима", обяви Виктор Янев и допълни, че лично ще се чуе с ген. Мутафчийски, за да се изясни ситуацията. Нови 3 положителните проби в областта пък дойдоха от Голямо село.

Става въпрос за тричленно семейство. Първо заразата била установена при мъжа, който е работник в ТЕЦ „Бобов дол". Впоследствие съпругата и дъщеря му също са дали положителен резултат. „Двете жени нямат никакви симптоми, изолирани са в домовете си. Що се отнася до мъжа, той е настанен в болницата в Дупница, състоянието му е добро", заяви кметът на селото Васил Васев. През миналия ден общият брой на хоспитализираните достигна 218, от които 31 са в критично състояние в интензивните отделения.

Нови двама заразени има сред медицинския персонал. Става въпрос за санитар от ВМА и служител от Апександровска болница. С тях положителните проби при медицинските работници достигнаха 39. Коронавирусът взе и нова жертва. Жена на 59 години с чернодробна цироза, диабет и хипертония е издъхнала в „Пирогов". Тя е 36-ия починал пациент у нас.

Ген. Мутафчийски: "Важна е преценката кой да остане вкъщи и кой да влезе в болница"

80% от болните подлежат на домашно лечение и само 20% на лечение в болница важна е преценкатг кой да бъде оставен вкъщи и как да бъде извършвано наблюдението.

Това заяви вчера председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по време на посещението си в Пловдив. Той бе в града, за да открие новоизградената лаборатория за изследване на коронавирус в Пловдив. Тя се намира в двора на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Георги". „Пловдив е еталон за това, което може да се случи. И наистина - от една гола поляна имате вече една прекрасна лаборатория", каза ген. Мутафчийски.