Назад

Дойчин Боянов представи Справочник за Витоша


05.03.2021 г., с. 21

 

Изтъкнатият алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов представи уникален справочник за Витоша. Присъстващите на стилната церемония в Музея на българската спортна слава първи видяха изданието, събрало информация за всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината. Книгата „Витоша - спортно-туристически справочник" стана факт със съдействието на „София - европейска столица на спорта". След множество изкачвания из най-високите планини на планетата и достигането до някои неизкачвани дотогава върхове в Каракорум и Антарктика Дойчин Боянов се посвещава на една по-близка и позната за нас планина - Витоша. Книгата „Витоша спортно-туристически сборник" представя основна информация с възможностите за спорт и туризъм в планината. Особено Внимание е обърнато на опазването на околната среда, достъпа до обектите и безопасността на практикуващите. По своето съдържание и обхват изданието е първо по рода си у нас и по своеобразен начин потвърждава за пореден път уникалността на планината Витоша и нейното огромно значение за хората. „Това не е книга за четене, а за преживяване", заяви на представянето на изданието авторът.

„Този справочник го сравнявам с най-големите си постижения досега. За първи път е направен опит за категоризация на маршрути и пътеки. Благодаря на дизайнера на книгата Десислава Балакчийска за прекрасната визия", каза още Боянов.

Кметът на София Йорданка Фанкдъкова поздрави автора, като изтъкна образователната и възпитателната полза от подобни издания. „Градът има нужда от такива справочници за всички планини в околността. Столична община и „София - евростолица на спорта" подпомагат Природен парк "Витоша" по Споразумението за рехабилитация на туристическа инфраструктура в планината, което подписахме миналата година," каза Фандъкова.

„Горд съм, че има подобни преподаватели в Национална спортна академия", с тези думи ректорът на НСА проф. Николай Изов пожела успех на автора и изданието. Благодарности към Дойчин за справочника отправиха още Анна Петракиева - директор на ПП "Витоша" и Анатоли Илиев - зам.-председател на „София - европейска столица на спорта", който в края на своето изказване показа уникална карта на Витоша от 1951 г.

Авторът Дойчин Боянов е посветил години в изследване и разработване на темата, част от дейността е с благотворителна и социална ангажираност. Книгата е уникална с информацията, която предоставя на туристи, спортисти, клубове и посетители, за първи път на едно място са събрани всички необходими данни, маршрути, техники, алгоритми, пътеки - цялата богата палитра от знания, помагащи ни да опознаем и опазим планината.

Здравните мерки не позволиха книгата да бъде представена пред по-широк кръг любители на планината, но това се планира в близко време. Изданието може да се закупи от магазините за екипировка и от интернет.