Назад

Догодина зелен ринг свързва „Слатина“ с „Изгрев“

03.07.2020 г., с. 7

 

Догодина зелен ринг свързва „Слатина“ с „Изгрев“

Линеен парк, 3 км велоалея и пешеходна зона по трасето на старата линия при гара „Пионер“

 

Даринка Илиева

Нов линеен парк, пешеходна зона и над 3 км велоалея планира да направи Столичната община по трасето на старата жп линия при гара „Пионер“. Това е първата част от зеления ринг на София, която ще осигури пешеходна и веловръзка между районите „Изгрев“ и „Слатина“.

Проектът за устройствен план за първата част от зеления ринг беше представен вчера от столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков.

„Това е един от важните за града проекти, за който поех ангажимент пред софиянци. Целта е София да се развива като още по-зелен град с по-чист въздух. Става дума за имот от 61 дка, който е собственост на НКЖИ. Условието да ни бъде предоставен от транспортното министерство е да има приет устройствен план. Проектът е готов. Искаме в едно изцяло зелено пространство да предоставим на софиянци алтернатива за придвижване, за да намалим трафика“, обясни Фандъкова.

По проекта започват обществени консултации и се очаква той да влезе за обсъждане в СОС след 2 седмици.

Намеренията на общината са да приключи всички процедури до края на 2020 г., за да може догодина да стартира изграждането на първата част от зеления ринг. Плановете са той да осигурява връзка на кварталите с най-големите паркове като Южния и Борисовата градина.

„Става дума за истинска пешеходна и веловръзка. Предвиждаме в първата част от зеления ринг 30 000 кв. м допълнително озеленяване и изцяло нов линеен парк. В малко по-широката част в район „Изгрев“ планираме да се изгради и детска градина. Тя ще е възможна, ако се приемат предложенията ни за промени в изискванията за строителство на детски градини. Надявам се това да се случи до края на юли“, подчерта арх. Здравков. Велоалеята ще е широка 3 м и ще е отделена от пешеходната с озеленена ивица. Предстои да се обяви процедура за изработка на идеен проект, който да включи осветление, джобове за сядане и др., за да се превърне това място в едно от любимите на софиянци за разходка, отдих и спорт“, добави арх. Здравков.

В 3-те дка, които ще останат собственост на НКЖИ, се предвижда да има кафенета и магазинчета.