Назад

Доцент д-р М. Груев, председател на ДАА: Инж. Иван Иванов докарва рилската вода

23.06.2020 г., с. 13

 

ДОЦЕНТ Д-Р МИХАИЛ ГРУЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „АРХИВИ“:

ИНЖЕНЕР ИВАН ИВАНОВ ДОКАРВА РИЛСКАТА ВОДА В СОФИЯ

Поетът ги горял, подкупили негов слуга да ги спасява

 

КОНСТАНТИН СЪБЧЕВ

-           Доцент Груев, заради мерките, наложени от пандемията на коронавируса, ДАА трябваше да преустанови своите традиционни изложби. Сега отбелязвате падането на ограниченията с изложба за инженер Иван Иванов.

-           Пак заради спазване на мерките за безопасност тя е не е в нашата сграда, а на открито, в градината на Народен театър „Иван Вазов“ под наслов „С мъдрост в сърцето. Инж. Иван Иванов - кмет на София 1934-1944 г.“ и ще стои до 15 юли. Това е обща инициатива със Столичната община за популяризирането на личности, които са съумели при различни сложни и драматични обстоятелства да допринесат за развитието на столицата ни. Такава личност безспорно е и инженер Иван Иванов като кмет на София.

-           Какъв е поводът?

-           В момента водим преговори с наследниците му за откупуване на негови документи. До края на годината се надяваме това да се случи и фондът му да се попълни с негови писма от затвора, скици и чертежи, неизвестни досега. Иначе догодина можем да отбележим кръгла годишнина от рождението му - той е роден през 1891 г. в Сливен. Неговия живот и дейност като кмет на София са особено впечатляващи, защото той посвещава целия си живот за развитието и благоустройството на София като модерен европейски град. И дейността му справедливо е предизвиквала интерес както на съвременниците му, така и днес. За негова основна заслуга към столичани с право се смята изграждането на Рилски водопровод, който решава за дълго време нуждите на София с питейна вода.

-           Кога става това?

- На 25 юли 1925 г. е публикуван Закон за строителство на водопровода Рила - София. Иван Иванов е назначен за директор на дирекция за строителството на водопровода. Командирован е в Австрия, Германия, Италия и Испания за проучване на водоснабдяването в тези страни. Строителството се извършва в два етапа. Първият включва участъка Бистрица - София, който е изграден за по-малко от две години и на 24 октомври 1926 г. започва доставянето на вода от реките Бели Искър и Леви Искър. Вторият етап е от село Бистрица до Рила. Той започва през 1928 г. Всички главни съоръжения са построени до края на 1932 г. Това са 16,1 км тунели, 35 км канали и 35 км железни тръбопроводи. Официално е пуснат на 23 април 1933 г. с водосвет на специално построения за целта басейн на стадион „Юнак“. Инженер Иван Иванов е удостоен с орден „За гражданска заслуга III степен“ от Министерството на вътрешните работи, а тогавашният кмет на София, генерал Владимир Вазов, го нарича Рилски. Колко е бил далновиден проектът говори факта, че тази зима той спомогна за преодоляването на водната криза в Перник. И това навярно става причина авторите на преврата от 19 май 1934 г. да се спрат на него за кмет на София.

-           Той май е „доайен“ на столичните кметове по продължителност на заеманият пост?

-           Да, беше най-дълго управлявалият такъв - от 25 май 1934 г. до 9 септември 1944 г., или 10 години, 3 месеца и 15 дни. И едва някъде преди месец този рекорд бе „счупен“ от г-жа Йорданка Фандъкова. Инж. Иванов управлява столицата в една изключително динамична епоха, свързана с възраждането на българската икономика след Великата депресия от 1829-1933 г. Това е период на засилено промишлено и гражданско строителство, което е регламентирано с утвърждаването през 1938 г. на плана „Мусман“.Това е първият дългосрочен план за развитието на града. И до ден днешен отделни негови елементи се изпълняват като например реконструкцията на булевард „Тодор Каблешков“.

-           Не е ли абсурдно - Иван Иванов е назначен от правителството на „Звено“ с министър-председател Кимон Георгиев през 1934 г. и уволнен през 1944 от правителството на Отечествения фронт - пак с министър-председател и лидер на „Звено“ Кимон Георгиев?

-           Това наистина символизира превратностите на историята, отразили се на съдбата на отделните личности. Иван Иванов е от тези градоначалници, които по време на войната и бомбардировките виждат краха на своето дело. А за София те са наистина разрушителни - по някои изчисления е унищожена една четвърт от сградния фонд. Но именно той започва и разчистването на тези развалини, след като през април 1944 г. бомбардировките са прекратени, и дори оформя терените за ново строителство. Иван Иванов прави всичко възможно и за поддържането на нормалния ритъм на живота в града.

-           И въпреки това е арестуван и изправен пред т. нар. Народен съд.

-           Първоначално обвиненията срещу него са стопански, а после и политически. На 22 април 1945 г. е осъден на смърт. След обжалване присъдата му е намалена на 15 години строг тъмничен затвор. На 9 декември 1946 г. е помилван и освободен от затвора. През 1948 г. е съдебно реабилитиран. По нареждане на Георги Димитров е включен в хидротехническото строителство в България. Възстановено е правото му на работа като инженер.

-           От „Разпни го!“ обрано към „Осанна“...

-           Новата власт няма компетентни кадри, особено инженерни. И за това се обръщат към т.нар „буржоазни специалисти, какъвто е и инженер Иван Иванов. Тогава той става консултант при строителството на язовир „Сталин“, както се е наричал язовир „Искър“, а също и на Панчаревското езеро. Малко известно е, че той също така е и консултант при строежа на язовир „Копринка“.

-           За изграждането на язовир „Бели Искър“ той получава лично похвали от Алберт Шпеер - министър на строежите в нацистка Германия, по време на посещението му в България. Това ли е причината да бъде обявен за „фашист“?

-           Не само това. Инженер Иванов е женен за германка, а и е председател на Дружеството за българско-германско културно сближение. С такава биография няма как през 1944 г. да избегнеш подобно обвинение.

-           Кажете нещо за новите постъпления в архивите...

-           Имаме ново постъпление във фонда на Константин Стоилов - министър-председател през 1894-1899 г. Дарението е направено от неговия правнук Константин Чипев. Той живее в САЩ, но редовно си идва в България. Вече няколко пъти е правил подобни дарения, но този път става въпрос за наистина голям брой документи, които ще попълнят доста празнини относно дейността на този позабравен наш консервативен политик. Но безспорно нашият приз „Дарител на 2019 година“ бе заслужено присъден на г-жа Мария Елмазова, внучка на д-р Михаил Елмазов и Евгения Марс. От тях получихме не само за документи, свързани с връзката на Евгения Марс с Иван Вазов, но и такива от живота на сина на д-р Елмазов и Евгения Марс -оперния певец Павел Елмазов. Това са над 200 броя снимки, за 56 писма на Иван Вазов до Евгения, със стихове, посветени на нея, 40 пощенски картички и десет портрета. Особено ценни обаче са 3 писма на Вазов до Евгения, които бяха неизвестни на науката. Вазов по принцип не е пазил писмата, които е получавал от Евгения Марс. Неговият приятел, професор Иван Шишманов, е подкупвал слугата му, за да не ги хвърля в печката. Така че тези три са от спасените от него. И не на последно място - от САЩ пристигна дареният миналата година от г-жа Анастасия Мозер архив на баща й - д-р Г. М. Димитров, който тепърва ще се обработва. Ново постъпление са и материали във фонда на Светлин Русев.