Назад

Добрата инфраструктура би съживила селата


17.12.2020 г., с. 12

 

Добрата инфраструктура би съживила селата

 

Изграждане на нова канализация в районите "Витоша“, „Панчарево“, „Връбница“, "Нови Искър“ и „Сердика" предстои да гласува Столичният общински съвет (виж стр. 14).

Финансирането на проекта ще е по европейски програми, а изпълнението се очаква да започне през следващата година. Това е една добра новина за жителите на тези райони, които все още използват примитивни методи, като събират отпадните води в септични ями, а след това със специална машина минават, за да изпразнят дупката. Интересно е, че по тези места вили имат и доста заможни българи.

За съжаление обаче има много райони, в които подобни проекти са трудно достижими и хората продължават да ползват примитивните модели. По данни на статистиката с централна канализация разполагат само 30 на сто от жилищата в селата, докато в градовете този процент е 3 пъти по-голям. Много от жителите на селата дори нямат баня в къщата си, а им се налага да притичват през двора, за да вземат душ или да ползват тоалетна.

Затова е важно да се търсят още източници на финансиране и за останалата част на страната, защото наличието на течаща вода, ток и канализация би превърнала живота на село в удобство, а не в тежест.