Назад

До седмица фирми осиновяват белите тигри Нарцис и Киафа

 

04.06.2020 г., с. 5

 

До седмица фирми осиновяват белите тигри Нарцис и Киафа

38 кг торта получи Артайда за ЧРД

Индийската слоница от Столичния зоопарк навърши 57 години

Лакомството за рожденичката бе с лимец и спелта

 

Специална 38-килограмова торта получи за 57-ия си рожден ден индийската слоница Артайда, която е символ на Софийския зоопарк. Тортата бе тържествено поднесена на рожденичката в 9:00 часа вчера и се оказа, че изяждането й не е никакъв проблем за слоницата, която дневно получава между 80 и 100 кг храна.

Зооинженерът Анита Цветанова обясни пред „Труд“, че кулинарното изкушение е направено от хляб с лимец и спелта, с жива квас, напоен с фруктозен сироп. Между блатовете има много свежи плодове и зеленчуци. Но това не е всичко. Черешката на тортата са пълнозърнести макарони с брашно от рожков. Половин ден служители на зоопарка са приготвяли лакомството за рожденичката.

Артайда пристига в Столичния зоопарк в далечната вече 2004 г. от Германия. Година по-късно от там пристигна доктор, който се погрижи за педикюра на слоницата. След това наш есперт бе изпратен на обучение в чужбина и в момента той се грижи ноктите на Артайда да са в перфектно състояние. Слоницата влиза сама във вани с дезинфектант, който помага и за омекване на ноктите. След това педикюрът се оформя със специална пила.

В зоопарка продължават вълненията, свързани с новите му атрактивни обитатели - двата бенгалски тигъра. Братът и сестрата са на година и седем месеца и тежат по 150 кг. Още при пристигането на Нарцис и Киафа от зоопарка Гиор в Унгария стана ясно, че ще им бъдат търсени осиновители. Собствениците на две частни фирми са се оказали най-сериозните претенденти и до седмица се очаква белите тигри вече да имат осиновители. Все още женският не смеел да излиза много навън, докато мъжкият се адаптирал значително по-бързо.