Назад

До две години приемът за първи клас в столицата изцяло онлайн

23.04.2020 г., стр. 5

СОФТУЕР ЩЕ ПРОВЕРЯВА ВСИЧКИ ОБСТОЯТЕЛСТВА, НЕОБХОДИМИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ

Целта е да се избегне човешката намеса в обработката на документите

СТЕЛА МАРИНОВА

До една-две години приемът в първи клас в столицата ще бъде в изцяло автоматизирана система. Това заяви зам.-кметът по култура, образование и спорт в София Тодор Чобанов вчера пред БТВ. Той допълни, че целта е да се избегне човешката намеса в обработката на документите в училища. Така кандидатстването и класирането ще бъдат изцяло онлайн. Системата ще е на база на софтуер, който ще проверява всички обстоятелства, необходими за кандидатстване, каза още Чобанов. Той обясни, че по нея се работи със зам.-кмета по дигитализация.

Тази година подаването на документи за прием в първи клас е изцяло онлайн заради извънредното положение у нас.

„Организирали сме така кандидатстването, че родителите ще попълнят едно заявление по образец, което е качено на сайта на Столичната община, трябва да го изпратят в съответното училище, където от 1 юни ще класират децата", обясни Чобанов.

В ЗАЯВЛЕНИЕТО СЕ ПОСОЧВАТ ВСИЧКИ ОБСТОЯТЕЛСТВА

които се проверяват, за да не се налага родителите да ходят до районните администрации.

„Голямата новост в тази връзка е, че редица документи, които се изискваха при предишни години, сега ще се проверяват по служебен път и няма да изискват такси. Те са свързани най-вече със семейно положение, удостоверение за децата, адрес, който е водещ критерий. Чобанов допълни, че този облекчен модел на кандидатстване ще се запази и за в бъдеще и към него ще бъде добавена автоматизираната система.

Кампанията по подаването на документи стартира във вторник, като Чобанов бе категоричен, че са взети всички необходими мерки, за да няма пробле-

ми. „Ще има дежурни във всички училища, ще може да се задават въпроси както на място в учебните заведения, така и чрез мейли и телефони към дирекция „Образование". Така родителите ще получат всички необходими указания", посочи той.

По думите му в столичните общински училища се очаква

ДА ПОСТЪПЯТ ОКОЛО 12000 ПЪРВОКЛАСНИЦИ

Прием в първи клас има в 158 училища. Чобанов посочи, че броят на местата е по-голям от броя на децата.

„Има резерв от около 1000-2000 места в системите, които могат да бъдат допълнително заети", каза зам.-кметът. Има и 70 частни училища. „Нека родителите не се притесняват, че децата им ще бъдат приети там, където живеят, в съответните паралелки", увери Чобанов. Зам.-кметът отбеляза, че втората година от приема на база уседналостта е била успешна.

„Миналата година 98% от децата бяха записани там, където бяха подадени заявления от родителите. Тоест имаме една изключително успешна степен на класиране на база правилата в закона и родителските желания", обобщи Чобанов.

Във връзка с разликите между критериите за прием в първи клас и в предучилищните групи в училищата зам.-кметът обясни, че законът определя критериите.

„Детската градина съчетава две неща в себе си - едното е отглеждане, а другото е обучение, а в училището акцентът е върху обучението. В края на краищата ние ще се съобразим с това, което законодателят постанови", заяви Чобанов. Той обаче изрази убеждение, че до няколко години

ЩЕ ИМАМЕ ПЛАВЕН ПРЕХОД

между детската градина и първи клас. „За момента се стараем да облекчим максимално обстоятелството по кандидатстване. Системата улеснява плавно преминаването в същото училище. В бъдеще това ще става навярно автоматично. На този етап сближаваме модела, за да се преминава по-лесно и бързо от подготвителните паралелки в основните. Сега има допълнителни точки, които се дават на детето, за да влезе в училището автоматично", каза още той.

Зам.-кметът по образование в столицата допълни, че отпадат и част от документите за кандидатстване в детските градини и част от обстоятелствата ще се проверят по служебен път.