Назад

До 300 бона ще струва въвеждането на зелена зона в „Яворов“ и „Иван Вазов“


04.11.2020 г., с. 8

 

До 300 бона ще струва въвеждането на зелена зона в „Яворов“ и „Иван Вазов“

 

Между 250 и 300 хил. лв. ще струва разширението на зелената зона в столичните квартали „Иван Вазов“ и „Яворов“. Това стана ясно на заседание на финансовата комисия в Столичния общински съвет, която даде зелена светлина за откриване на нови места за платено паркиране в двата квартала. Разширението на зоната вече бе подкрепено и от транспортната комисия в СОС.

В „Иван Вазов“ се предлага платеното паркиране да набъбне с 880 места на територията, оградена от ул. „Бяла черква“ и булевардите „П.Ю.Тодоров“, „България“ и „П.Каравелов“.

Други 210 места пък ще бъдат разкрити в „Яворов“. Те ще се намират в карето между булевардите „Цариградско шосе“, „М. Еминеску“, „Шипченски проход“ и ул. „Акад. Людмил Стоянов“.

По първоначални изчисления новите места в зелена зона ще носят 500 хил. лв. годишно на Центъра за градска мобилност.

В СОС са постъпили още доклади за промяна на параметрите за платено паркиране, но все още не се е стигнало до гласуване в комисии. Обсъждат се идеи и за въвеждане на електронен винетен стикер за паркиране, облекчение при издаването му на хората в неравностойно положение и добавяне на изискване за задължителен годишен технически преглед с цел премахване на превозни средства от улиците на София, които са излезли от употреба, но се ползват като складови помещения.

На транспортна комисия утре ще се обсъди отложеният от лятото доклад, в който е заложено синята зона да бъде разширена повече от двойно - от 5000 на 12 000.